Moederschap, Zwangerschap

Fijne tips voor na de bevalling

23 september 2015

IMG_7274Hoera! Je bent mama geworden. Gefeliciteerd. Hopelijk is de boel vanonder wat gespaard gebleven en heb je een gezond babytje op de wereld gezet, of misschien wel meer dan één. Well done. In dit blog geef ik je wat tips die ik verzamelde tijdens en na mijn zwangerschap. Het blog dat ik hiervoor schreef gaat over tips tijdens de zwangerschap, daar ben je nu (gelukkig) vanaf maar wellicht heb je een zwangere vriendin, collega of zus die de tips nog wel kan gebruiken. Of heb je zelf nog aanvullingen, aangezien je jezelf nu ook ervaringsdeskundige mag noemen. Ik hoor het in beide gevallen graag!

Tijdens mijn kraamtijd was alles nogal overweldigend. Iets dat denk ik vrij normaal is als je net een baby op de wereld hebt gezet. Het is nogal wat. Gelukkig hadden wij een ongelooflijk fijne kraamhulp die zich elke dag weer aandiende als een bonk vrolijkheid met een verbale diaree aan tips waar je u tegen zegt. En aangezien wij een vrij makkelijk babytje hadden, geen groot huis dat van onder tot boven gepoetst moest worden en de verkering die twee hele weken vakantie had, hadden we alle tijd om samen met de kraamhulp koffie te leuten en alles wat zij zei als een spons op te zuigen.

En hoewel ik echt wel denk dat de meeste kraamhulpen hele goede tips geven en jonge ouders super veel leren, leek het mij toch een fijn plan om mijn tips met de wereld te delen. Al heeft er maar een verdwaalde verse moeder iets aan, prima!

De hik
Iets dat al tijdens de zwangerschap heel vaak voorkomt bij je kindje(s). Zeker tegen het eind van mijn zwangerschap, schudde mijn buik gemiddeld vijf keer per dag een flinke periode door het hikken van de ongeboren vrucht. Hartstikke schattig en grappig wel en ook na de bevalling is dat best nog wel even schattig in het begin. Maar al snel kan het zijn dat je kindje er last van heeft, het is tenslotte ook hartstikke vermoeiend. Ik vond dat dan best sneu en de kraamhulp kwam met dé oplossing:

 • geef de baby een paar slokjes water met een flesje

Het hoeven echt maar 2/3 slokjes te zijn en zorg dat het water lauw is. Niet heet, niet koud maar lauw zodat het een vergelijkbare temperatuur heeft als moedermelk/flesvoeding. Dit deden wij echt al toen ze nog maar twee dagen oud was. Het is wel zaak, zeker  als je net als ik borstvoeding geeft, de baby niet het hele flesje te laten leegtutteren. Er zou dan speen/tepelverwarring kunnen ontstaan en dat wil je niet. Het gaat er puur om dat baby een slok of twee drie binnen krijgt. Bij ons hielp dit vrijwel altijd en dat vond ik echt heel fijn. Stiekem denk ik ook dat Roos hierdoor later nooit problemen heeft gehad om gekolfde melk uit een flesje te drinken. Ze heeft het nooit geweigerd. Maar dit weet ik uiteraard niet zeker. (Als je twijfels hebt bij deze tip, dan zeker niet doen. Mijn kraamhulp kwam hiermee en het heeft ons echt geholpen. We zijn dit blijven doen en hebben nooit problemen ondervonden. Geen speen/tepelverwarring, maar ik kan natuurijk enkel uit eigen ervaring spreken)

Ontstoken oog
Toen Roos ongeveer vier maanden oud was, kreeg ze ineens een rood oog. Dat rode oog werd erger en er kwam steeds vaker een beetje pus uit. Vooral in de ochtend was dit erg onplezierig voor haar, dan zat haar hele oog vaak dichtgeplakt. Na wat onderzoek via internet en een uiteindelijk telefonisch consult met de huisarts kwam ik tot twee gouden tips:

 • Laat wat borstvoeding in het ontstoken oog druppelen
 • Reinig het oog met babyshampoo (ik gebruikte Zwitsal babyshampoo maar een ander merk is ook prima, mits BABY!)

Dat borstvoeding een gouden goedje is, is eigenlijk onder veel mama’s algemeen bekend. Het past zich aan aan de behoefte van je kindje en is in de eerste dagen een powerboost vergelijkbaar met een antibioticakuur. Zo kun je het bijvoorbeeld uitsmeren over een pijnlijke tepel als je borstvoeding geeft en zou je het zelfs op andere wondjes kunnen smeren. Als je baby een schraal huidje heeft of exces, kun je zelfs wat borstvoeding aan een badje toevoegen en dit zou heel goed kunnen doen. Ik stond er dus in het geheel niet van te kijken dat dit ook goed zou kunnen helpen bij een ontstoken oog. Probeer het maar eens, het kan sowieso geen kwaad!

Babyshampoo was voor mij nieuw. Ik was er zelf zeer zeker niet opgekomen in ieder geval. Shampoo in het oog van je kind? Waar hangen hier de verborgen camera’s? Word ik zo gebeld door jeugdzorg dat dit hele kind krijgen gewoon een experiment van de regering is geweest? Niets is minder waar mensen, babyshampoo is goud wat betreft ontstoken ogen. Het ontstoken oog werd in het begin wel iets minder door de borstvoeding maar bleef vrij hardnekking terugkomen. Mijn huisarts kwam toen dus met babyshampoo en dat is ook de enige reden dat ik dit geprobeerd heb. Internet had mij hierin niet kunnen overtuigen. Ze raadde mij aan om twee maal daags het oog schoon te maken met een schoon doekje met lauwwarm water en wat babyshampoo, of gewoon wat in het oog wrijven tijdens het badje. Na twee dagen was het ontstoken oog genezen, weg, opgelost, foetsie!! Wat een geschenk!

Verkoudheid
Veel baby’s zijn al vrij snel na de bevalling verkouden. Het is natuurlijk nogal een overgang, van een heerlijke baarmoeder die altijd op temperatuur is, naar een sterk wisselende omgeving met meer bacillen dan je ooit eerder bent tegen gekomen. Heel veel kun je aan deze verkoudheid niet doen, je kunt het wel proberen draaglijker te maken voor je kleintje. Het is zo sneu om ze te zien worstelen met een snotneusje en happend naar adem omdat ze het nog helemaal niet gewend zijn om door hun mond te ademen. Je kunt er voor kiezen om meteen al aan de neusspray te gaan, die zijn er vanaf 0 en ik zal niemand zeggen dit niet te doen, maar er is ook een alternatief dat het hier in huis al vanaf het begin erg goed doet.

 • Schil een ui in stukken en leg deze op een schoteltje in het kamertje van je baby.

De lucht van de ui zorgt ervoor dat de luchtwegen open gaan staan. Het kan verder geen kwaad, zodra je de ui absoluut niet in het bedje van de baby legt. Altijd buiten bereik van baby en kind houden. Zelf maken wij van deze tip ook gebruik als er een verkoudheid onder de leden zit. Martijn en ik hebben soms allebei een schoteltje ui naast ons hoofdeind staan. Alles behalve romantisch maar goed, daar zit niemand op te wachten tijdens een heftige verkoudheid 😉

Einde van deze verbale waterval aan tips voor na je bevalling. Ik hoop dat je er iets aan gaat hebben. Mocht je zelf aanvullingen hebben, dan hoor ik ze graag en komt er in het vervolg wellicht een deel twee van dit blog!

Lees ook Fijne tips voor tijdens je zwangerschap en vul ze wellicht aan.

JOE. GROETJES.

DISCLAIMER: Ik heb dit geheel uit eigen ervaring geschreven. De tips die ik geef kreeg ik onder andere van mijn kraamhulp, andere zwangere vrouwen, mijn moedertje en mijn huisarts. Niet alle tips zullen iedere zwangere vrouw kunnen helpen, het zijn maar handvatten om de dagelijkse dingen mogelijk iets draaglijker te maken. Mocht je problemen hebben die niet op te lossen zijn met mijn tips, neem dan contact op met je huisarts of consultatiebureau.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Geertje 23 september 2015 at 16:18

  Borstvoeding helpt ook tegen een verstopt neusje ? Wij kregen nog als tip mee dat er 2 rollen beschuit op één pakje muisjes gaan, ongeveer. Verder gaf k ook kunstvoeding, dus als je in t begin er 2 haalt en als de ene op is gewoon weer een nieuwe, heb je altijd 1 op voorraad (omdat bvb Nutrilon 1 vaak op is ? dat was em. X

  • Reply babyisthenewblack 24 september 2015 at 11:53

   Hey Geertje, wat leuk jouw aanvullingen bedankt! Handig te weten inderdaad de beschuiten met de muisjes. Een tip van onze kraamhulp was ook nog om de muisjes in een schaal te doen, het beschuitje te besmeren met boter en hem dan ondersteboven in de muisjes te drukken. Ideaal ook!

   Ook een goede tip wat betreft de kunstvoeding, daar heb ik weer totaal geen ervaring mee dus die tip is zeker erg waardevol. Dank! X

   • Reply Tessie 9 augustus 2016 at 03:06

    Okay I’m codecnivn. Let’s put it to action.

  • Reply Birdie 8 augustus 2016 at 23:51

   That’s an astute answer to a tricky quietson

 • Reply iooon 23 september 2015 at 23:04

  Ik heb veeeel borstvoeding in Eon zijn oog gesmeerd. Maar hardnekkig prutoog dat van hem joh. En het is best moeilijk mikken met een tepel. Arm kind. Had ik ook maar babyshampoo gebruikt… WIST IK DUS NIET HE BEDANKT SUUS.

  Met de hik legde (en nog steeds weleens) ik Eon gewoon aan. Dan was het ook zo over. Verder heeft hij gewoon pech. Net als ik wanneer ik de hik heb.

  Verkouden hebben we nog niet echt gehad hier.

  • Reply babyisthenewblack 24 september 2015 at 11:55

   Haha sorry lief, had het even moeten vermelden die tip. Maar dan weet je dit nu he 😉
   Het aanleggen met de hik probeerde ik uiteraard ook altijd, maar dat hielp eigenlijk nooit. Als Roos nu de hik heeft dan laat ik het vaak hoor maar toen ze nog zo inimini was vond ik het meestal sneu.

 • Reply Della 8 augustus 2016 at 17:07

  I’m so glad that the inteenrt allows free info like this!

 • Reply Kenisha 8 augustus 2016 at 22:39

  Reading this makes my desniiocs easier than taking candy from a baby.

 • Reply cheap FL auto imsurance 16 mei 2017 at 12:38

  Tampoco se distingue por la inventiva, ni hace consistir el mérito de sus obras en la complicación del enredo, ni en lo sorprendente de las aventuras. La acción es en ellas sencilla y camina fácil, lógica y naturalmente al desenlace, sin grandes obstáculos ni sorprendentes peripecias. Para Galdós, el mérito e interés de la novela consiste, ante todo, en la belleza y verdad de los caracteres y en la acabada perfección de las descripciones. El drama íntimo de la conciencia, el conflicto dramático de las pasiones, es para él elemento principalísimo de sus novelas, importándole mucho menos la acción externa que tanto interesa a la mayor parte de nuestros novelistas.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge