kids, Lifestyle

Babyzwemmen is te gek, maar hoe werkt het?

26 september 2015

Al vanaf dat Roos tien weken oud was, ben ik met haar gaan babyzwemmen. Elke week en soms zelfs twee keer per week. 

IMG_9507Als het aan mij had geleden, lag ik al veel eerder met haar in het zwembad, want ik ben echt dol op zwemmen. Maar het is nou eenmaal zo dat je pas weer met de onderkant in het water mag dobberen als de boel een beetje lekker genezen is. Volgens medici is dat na zes weken, dus dan luisteren we daar netjes naar. Ook nemen de meeste zwembaden kindjes pas aan als zij de eerste entingen hebben gehad, dit is ook zo rond de tien weken. De meningen verschillen hier overigens enorm over. Het ene zwembad hanteert 3 maanden, het andere zelfs zes. Ikzelf vond de prioriteit van de eerste entingen wel een goede, dus heb die aangehouden en gekeken naar mijn baby. Die was eigenwijs en sterk genoeg om aan te geven wat ze van al dat overweldigende water zou vinden, dus ik heb toen de gok gewaagd en dat heeft prima uitgepakt.

Waarom babyzwemmen?

Babyzwemmen brengt een aantal positieve voordelen met zich mee. Zo is het erg goed voor de motorische ontwikkeling van je baby, versterk je de band tussen ouder en kind door vertrouwen te kweken in het water, bouwt je kind onbewust sociale contacten op omdat het in groepsverband met andere kindjes en hun ouders zwemt en leert je baby om te ontspannen in het water. Al deze zaken hebben een positieve uitwerking op de ontwikkeling van je kindje.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Temperatuur
  Als baby’s nog heel klein zijn, hebben ze soms moeite om hun temperatuur op peil te houden. Babytjes koelen snel af. Het is dus erg belangrijk om te gaan babyzwemmen in een bad waarvan het water 32 graden of hoger is. Zwembaden die lessen babyzwemmen aanbieden, beschikken vrijwel altijd over de mogelijkheid tot verwarmd water. Let goed op je kindje tijdens het zwemmen. Koelt hij of zij te snel af, dan kun je dit merken aan een wat blauwe/grauwe verkleuring van de lippen en het eventuele rillen/bibberen van het lichaam. Het ene kindje kan beter tegen kouder water dan het andere het is dus zaak dat jij goed naar je eigen kindje kijkt.
 • Tijdsduur
  Zwemmen brengt enorm veel indrukken met zich mee voor een baby en is dus heel erg vermoeiend. Daarom is het raadzaam om niet langer dan 30 minuten te zwemmen met een klein babytje. Zodra je merkt dat je kleintje tekenen van vermoeidheid gaat vertonen zoals bibberen, stil worden of anders, ga dan met je baby het water uit en wikkel hem of haar in een warme handdoek. Over het algemeen duren babyzwemlessen ook nooit langer dan 30/45 minuten.
 • Professionele begeleiding
  Als je deelneemt aan een groep babyzwemmen, wordt deze “les” vrijwel altijd gegeven door iemand die hierin geschoold is en/of ruime ervaring mee heeft. Tijdens deze lessen wordt er educatief gezien al veel met je kindje gedaan. Er worden herkenbare liedjes gezongen met dito bewegingen. Je kindje kan deze naar verloop van tijd gaan herkennen en herkenning brengt weer vertrouwen met zich mee. Onbewust ben je dus al heel vroeg bezig met spelenderwijs aanleren van bepaalde handelingen. Verder is het voor ouders zelf ook een fijne wetenschap dat er iemand aanwezig is die verstand heeft van baby’s en zwemmen. Zeker in het begin kan het wat onwennig en overweldigend zijn om je kleine babytje in zo’n groot zwembad te zien. Mocht er onverhoopt iets misgaan (wat uiteraard niemand hoopt) is er in ieder geval altijd iemand in de buurt die weet wat te doen.

IMG_4056Hoe ziet een babyzwemmen ‘les’ eruit?

Dat varieert uiteraard per zwembad, maar ik zal de les die bij ons gegeven wordt even globaal met jullie doorlopen. Ik denk dat het veelal wel vergelijkbaar zal zijn.
9.15: Alle kindjes mogen het water in. Elke les verschilt het heel erg hoeveel kindjes er zijn. Niemand is namelijk verplicht om op een bepaalde dag aanwezig te zijn, alle lessen zijn vrijblijvend. Je betaalt ook per les of hebt een abonnement zoals ik. Ik vind het echt heerlijk dat ik kan gaan wanneer ik wil. Wel ga ik vaak op vaste dagen hoor, het is leuk om een beetje dezelfde ouders en kindjes te zien, maar je hebt dus nooit een echt vaste groep. Dat is juist voor nieuwe mama’s en papa’s fijn, je hoort er eigenlijk meteen tussen.

 • We beginnen altijd in een kringetje en zingen dan een aantal liedjes. “Het regent, het regent, de pannetjes worden nat” we druppelen dan wat water over het hoofdje van de kindjes. Elk liedje heeft gebaren die uitbundig worden uitgevoerd met veel gespetter.
 • Daarna hangen we met zijn allen aan de kant en is het de bedoeling dat alle kindjes proberen om zelf aan de rand te blijven hangen. Dit doen ze bewonderenswaardig al heel vroeg heel goed.
 • Baby mag met de billen op de kant zitten en daarna met een grote boog vooruit het water in, mama’s en papa’s trekken baby achter zich aan terwijl ze achteruit naar de andere kant lopen en ondertussen bellen blazen in het water. Je kijkt je kindje dus aan.
 • Terug gaan de kindjes op hun rug met de oortjes in het water. Roos vindt dit vreselijk, die wil alles kunnen blijven zien.
 • Deze stappen herhalen zich een aantal keer.
 • Dan komt er vaak een grote mand met speelgoed tevoorschijn. Elke week weer iets anders. Bootjes, eendjes of heel veel gekleurde ballen. Daar worden weer verschillende oefeningen mee gedaan. Dit is vooral om de motoriek te stimuleren. Het is heel leuk om te merken dat baby’s steeds makkelijk worden in het speelgoed uit het water vissen. Als je net begint met een babytje van 10 weken, gaat alles nog zo heerlijk langs hem of haar heen, je merkt dan dat ze elke week meer meekrijgen van wat er om hen heen gebeurt en ook dit speelgoed zal ineens interessant worden.
 • De volgende “oefening” is er altijd eentje die het “kopje onder” principe met zich meebrengt. De meningen zijn heel erg verdeeld over het wel of niet onderwater brengen van je baby. Ik ga hier verder geen uitspraken over doen aangezien ik niet medisch onderlegt ben en geen mensen iets wel of niet wil aanpraten. Wij doen het op de les wel, al vanaf dat ze 10 weken oud was. Onder goede begeleiding uiteraard en niemand wordt gedwongen. Er is nog nooit iets misgegaan en ik persoonlijk ben van mening dat het geen kwaad kan wanneer het goed en onder begeleiding gebeurt. Roos vindt het prima en leert zo al heel snel dat water niet eng is en hoe je je adem inhoudt onder water. Tijdens het zingen van een liedje gaat baby heel even kort net onder het wateroppervlak en weer terug.
 • Na deze oefening zijn we al bijna week aan het eind van de les die altijd een half uurtje duurt. Er worden weer wat liedjes gezongen in de kring en de les wordt afgesloten. Tijd om heerlijk warm te douchen en het school van de babyhuid te spoelen.

Wat heb je nodig?

 • Een baby 😉
 • Een zwemluier. Is niet verplicht maar wel uiterst aan te raden. Ik koop ze altijd bij Kruidvat en dan het liefst van het eigen merk. Huggies hebben ze ook zoals je ziet maar vind ik onnodig duur. Die van kruidvat zijn ideaal (instapbroekjes) en doen wat je van ze verwacht. Small is al te gebruiken voor hele kleine babytjes, wij zitten nu in medium.
 • Een badpak of zwembroekje. Dit is niet verplicht, de zwemluiers zien er ook altijd heel gezellig uit dus daar kun je ook prima mee zwemmen. Toen wij begonnen was het winter en vrijwel nergens een badpak te koop. Wij deden het dus een paar maanden heel prima met enkel een zwemluier. De “Oh wat een lief jongetje”-opmerkingen vlogen toen wel om onze oren, maar ach die krijgen we nu tijdens het dragen van een roze badpak ook nog steeds dus who cares!? 😉
 • Een omslagdoek of badjasje. Als je uit het water komt is het fijn om baby meteen in te wikkelen. Het is dan erg koud en zeker hele kleine babytjes koelen heel snel af.
 • Handdoek of hydrofiele luier om af te drogen.
 • Badschuim/shampoo. Het is verstandig om je kleinte meteen te douchen aangezien er toch vaak best wat chloor in het water wordt gebruikt.
 • Veel zwembaden bieden aankleedkussens aan, die staan vaak klaar om gebruikt te worden dus dat is super handig.
 • Een maxicosi of kinderwagen. Ik kleed Roos altijd meteen aan als we uit de douche komen, zelf wikkel ik een handdoek om en als zij klaar is, leg ik haar in de maxicosi of in de kinderwagen. Vaak valt ze dan bijna meteen in slaap en kan ik haar meenemen naar een hokje op mezelf aan te kleden. Ik zet haar dan vaak voor mijn deur terwijl ik mezelf afdroog en aankleed.
 • Eventueel iets voor baby om te eten na de les. Borstvoeding is uiteraard ook super. Als je kindje wat groter is kun je eventueel een boterham of stuk fruit meenemen. Zwemmen maakt hongerig!

IMG_4058Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips en ervaring. Wij zijn echt dol op zwemmen en ik ben heel blij dat ik hier al zo vroeg mee ben begonnen. Roos voelt zich heel vrij in het water en heeft zelfs haar eerste diploma gehaald (HAHA I KNOW). Ook het contact met andere kindjes doet haar heel goed merk ik. Mocht je een hekel hebben aan zwemmen, ga dit dan vooral niet doen omdat je bang bent dat je je kindje anders iets tekort doet. Lekker naar de kinderboerderij of weet ik wat is ook hartstikke waardevol, zwemmen komt dan wel als ze hun diploma gaan halen. Voor wie al wel gaat en voor wie ik over de streep heb getrokken: Veel zwemplezier!

JOE! GROETJES!

Next up: De gaafste badpakjes en zwembroeken voor jou op een rijtje gezet.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Laura 26 september 2015 at 21:22

  Lijkt mij zo leuk babyzwemmen! Het is iets wat ik ook zeker straks met onze kleine man wil doen. Maar wij moeten nog even wachten want hij is nog iets te jong er voor..

  • Reply babyisthenewblack 27 september 2015 at 12:25

   Hoi Laura, het is fantastisch. Alvast heel veel plezier, hopelijk gaan jullie het leuk vinden.

 • Reply iooon 29 september 2015 at 16:52

  Ik ben nog steeds nooit gaan zwemmen met Eon. Hij houdt niet zo van water. En ik niet zo van zwembaden. Geen goeie combinatie om die drempel over te gaan.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge