kids, Lifestyle, Moederschap

bedperikelen van een baby

1 oktober 2015

IMG_6569Roos is een extreem goede slaper. Ik wil nu niets jinxen maar in haar hele leven (lekker dramatisch, het kind is bijna 1) heeft ze maar drie nachten wat minder goed geslapen. Dat was de derde nacht van haar leven, ze had daarvoor overdag behoorlijk veel geslapen, te veel dus. De dag daarna hebben we haar gewoonweg wat meer wakker gehouden. Opgelost! De twee nachten die ze daarna ooit slecht sliep kwamen door verkoudheid en een doorkomend tandje. Dat was dan rond 2u in de nacht wat huilen, even troosten en weer verder.

Wij prijzen ons dus ongelooflijk gelukkig met zo’n lui baby-exemplaar en we slapen volgens mij beter dan ooit tevoren. Ik heb dan ook bergen en bergen respect voor heel veel ouders waarvan kindjes slecht of gewoon bijna niet slapen. Ik begrijp niet hoe je kunt functioneren op steeds maar een paar uurtjes slaap achter elkaar. Vind het echt heel heel knap. Je moet natuurlijk wel en alles draait gewoon door dus je wordt wel op de been gehouden denk ik, maar toch echt respect daarvoor!

Slapen of goed slapen kun je niet leren denk ik. Een kind doet dat of doet dat niet. Ik kan dus geen tips geven over hoe wij ons kind laten slapen. Wel kan ik met jullie delen hoe wij dit altijd hebben aangepakt. Ik vind het bij sommige onderwerpen vaak fijn te lezen hoe andere ouders dit aanpakken, dus wellicht heeft iemand hier iets aan. Ik gooi er ook wat kekke fotootjes tegenaan dus mocht je er niets aan hebben, dan is het nog gezellig voor het oog.

IMG_6231De eerste weken
Vanaf de geboorte sliep Roos direct in een ‘mozes mandje’ zo worden ze genoemd geloof ik. Een rieten mand met twee hengels eraan op een standaard. Er zat een dun matrasje in en een dekentje met lakentje. Dit wiegje stond eigenlijk altijd overal waar wij waren. De eerste weken stond het overdag naast de bank in de woonkamer en steeds als Roos gegeten en geboerd had, ging ze daarin en viel ze in slaap. Zoals kleine babytjes doen, eten/slapen/poepen etc. Als wij naar bed gingen, ging het wiegje mee en stond het naast mijn hoofdeind. De volgende ochtend ging het altijd weer mee naar de woonkamer.

Ik weet niet helemaal precies waarom dit zo gelopen is destijds. We hebben dit een beetje op gevoel gedaan. De box stond ook al wel in de woonkamer maar op een of andere manier wilde ik Roos graag dicht bij me hebben, het dichtst mogelijk en dat was in het mandje. De box was ook zo groot voor zo’n klein frummeltje. Ik heb geen idee of het daardoor komt hoor, maar wij denken dat Roos door het wennen aan dat mandje en aan de omgevingsgeluiden altijd terwijl ze sliep, ze veel kan hebben en niet zomaar ergens wakker van wordt. Ook als er kraamvisite kwam, en Roos viel in slaap, dan lag ze in het wiegje naast de bank heerlijk te slapen terwijl om haar heen koffie werd gedronken, beschuiten met muisjes naar binnen werden geschoven en volop werd gekletst.

IMG_7418Ook ’s nachts sliep ze dus in het mandje, bij ons op de kamer. Ik gaf al na een week of twee geen nachtvoedingen meer, maar ze heeft toch tot ze 5 maanden was, bij ons op de kamer geslapen. Gewoonweg omdat ik haar niet los kon laten. Stom he! Ze heeft nooit bij ons in bed gelegen trouwens. Alleen om te voeden en als ze in slaap viel nooit langer dan een halt uurtje. We wilde per se niet dat ze hieraan gewend zou raken. Martijn en ik zijn enorm op onze ruimte in bed gesteld 😉

 

 

Opmaak bedje en wat had Roos aan:

 • De eerste paar weken ongeveer, sliep Roos in de kleding die ze ook overdag aan had. Geen speciale pyjama’s etc. Dat was een te groot gedoe en in principe is alle newborn kleding toch een pyjama.
 • De eerste twee maanden lagen er altijd twee kruiken aan het voeteneind in haar mandje. In kruikenzakken uiteraard en met een aantal lagen deken en laken ertussen.
 • Na een week of zes hadden we pyjama’s voor Roos met voetstukken eraan, dit omdat ze ’s nachts altijd haar sokken uitschopte. Met de pyjama’s zijn we ook een slaapzakje gaan gebruiken zonder armstukken eraan. Het was toen winter.
 • Roos lag altijd onder een dekentje van HEMA met een simpel wit lakentje eronder.
 • Onder haar hoofd een hydrofiele luier voor als er eventueel gespuugd zou worden.

 

Op haar eigen kamerIMG_8670
Na vijf maanden verhuisde Roos dus naar haar eigen kamertje. Wat wel goed was want het mandje werd klein en te gevaarlijk. Soms wilde ze steeds gaan zitten en daar is zo’n mand echt niet op berekend. Daarnaast hadden we een prachtig mooie wieg waar haar vader zelf in had gelegen als baby. Die stond al maanden voor haar geboorte enorm te shinen in de babykamer maar zelfs bijna een half jaar post-baby was hij nog niet in gebruik genomen. Eeuwig zonde natuurlijk.

Ik stond ervan te kijken hoe goed ze dit ook weer deed. Want steeds na alle heerlijke nachten dacht ik nog “nu moet er toch wel een tijd gaan komen dat ze slechter gaat slapen, want dat hoor je altijd van alle ouders”. Misschien kwam dat nu, met wisseling van kamer en bed. Maar nee, gelukkig sliep ze ook in haar eigen bed en op haar eigen kamer, als een Roosje! 😉 Wel met de deur wagenwijd open en een moeder die de eerste nacht om de 5 minuten aan je wieg staat, maar ze sliep!

Opmaak wieg en wat had Roos aan:

 • De wieg was niet heel anders opgemaakt dan het mandje. Hoeslaken, deken, laken, hydrofiele luier.
 • Er lagen inmiddels geen kruiken meer in bed
 • Roos droeg een pyjama met voetstukken en een dunne slaapzak zonder armstukken

 

Een groter bed!

IMG_2149Toen Roos 5,5 maand oud was, en ze dus pas nét een week of wat in de oude wieg van haar vader had geslapen, ging ze ineens zitten in haar wieg. Levensgevaarlijk bleek dus er moest een ledikant komen. Zo gezegd zo gedaan en we kochten bij IKEA een prachtig wit ledikant met fijne matras. Dat was een goede aankoop en voelde heel erg veilig. Tot ik mevrouw een week later ineens half staand in bed aantrof. De spijltjes bleken ideaal om je aan op te trekken en zodoende duikelde ze bijna over de rand heen. Toen ik de kamerdeur openzwaaide na haar ochtendslaapje, vond ik haar breed lachend, staand in de hoek van haar bedje aan met een pluk gordijn in haar hand. JOE! Dit moet anders. De bodem van het bed ging naar benee en toen was de baby in ene geen baby meer. Ik moest er enorm aan wennen dat ik haar niet meer snel een kus kon geven als ze sliep en de aanblik van een baby achter spijltjes vond ik ook zo ongezellig. Maar alles voor de veiligheid, een baby met een gat in het hoofd lijkt mij ook alles behalve praktisch dus vooruit maar ;).

Nu zijn we helemaal gewend aan het ledikant en Roos slaapt er heel fijn in. Ook het feit dat ze op haar eigen kamer slaapt met de deur dicht is nu helemaal ok. Mijn angst om de baby los te laten is al stukken minder en ik merk dat ik er zelf heel goed in meegroei. Ik hoop heel erg dat het een blijvend iets is, dat slapen. Natuurlijk houd ik altijd in mijn achterhoofd dat periodes van slecht slapen ineens kunnen opspelen. Maar tot nu toe zijn die ons bespaard gebleven.

IMG_0792Wel worstel ik met een aantal dingen qua opmaak van het bedje nu en wat trek in Roos aan in bed. Misschien kunnen jullie me daarbij helpen. Vanaf het begin ben ik al “bang” geweest dat Roos het koud heeft in bed. Dat komt denk ik omdat ik het zelf snel koud heb, en dat zo enorm naar vind. Roos werd geboren in oktober en daarna was het uiteraard winter. We hebben lang kruikjes in bed gebruikt omdat ze zich lange tijd niet heel goed zelf warm kon houden. Dat ging na een maand of twee heel prima dus zijn we daar op gevoel mee gestopt.

Opmaak ledikant en wat draagt Roos:

 • Ook weer niet veel anders dan het wiegje, hoeslaken, deken in een dekbedovertrekje.
 • Roos droeg de hele zomer enkel een romper en haar dunne slaapzak zonder armstukken
 • Er ligt geen hydrofiel meer onder haar hoofd, die blijft toch niet liggen
 • Verder liggen er 45673 knuffels in haar bed, super gezellig.

Nu wordt het zo weer winter en moeten we sowieso een aantal pyjamas gaan aanschaffen. Ik denk er echter heel erg over na om een dekbedje te gaan kopen voor Roos. Na research lees ik op internet dat je dit eigenlijk pas na twee jaar officieel mag doen in verband met veiligheid. Maar daar heb ik een beetje lak aan. Het voelt wel goed om Roos een dekbed te geven uiteraard zonder kussen want ik lees dat ze dat echt niet nodig hebben, het is zeker niet beter voor je om mét kussen te slapen, dus dat hoeft niet. Als ze daar straks zelf om gaat vragen uiteraard wel. Roos ligt ’s nachts in bed vrij stil, ook vanwege de slaapzak, dus ik maak me geen zorgen over verstikkingsgevaar in een dekbed of weet ik wat. Als jullie andere argumenten hebben waarom een dekbed geen goede optie is, dan hoor ik dat graag hoor!

Nu ben ik heel erg benieuwd hoe jullie kindjes in bed liggen en of jullie wellicht tips voor mij hebben. HELP A SISTER OUT MENSEN! Gooi ik wat slaapzand van Roos op jullie kindjes waar nodig.

JOE! GROETJES!

 

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Bonnie 1 oktober 2015 at 12:39

  Nou in ruil voor een berg slaapzand, zou ik wel van alles met je willen delen, maar eigenlijk vind ik dit ook altijd een lastig punt. Ella slaapt nu in een rompertje met lange mouwen + zomer slaapzakje zonder mouwen + een dekentje. Van Jule heb ik nog winterslaapzakjes die we zouden kunnen gaan gebruiken straks. Ik vind alleen een slaapzakje altijd zo kalig, dus stop haar altijd in met nog een lakentje of extra dekentje. Kortom: ik ben er nog niet uit en je hebt hier dus helemaal niks aan, maar je zou me voor de moeite van het typen misschien toch ietsie slaapzand kunnen toezenden. Toch? JOe!

  • Reply babyisthenewblack 1 oktober 2015 at 13:14

   Lieve Bonnie! Bedankt voor je reactie en er is een hele berg slaapzand naar je onderweg hoor 😉
   Lastig is het ja, ik heb hetzelfde als jij met enkel slaapzakken. Er moet voor mijn gevoel toch ook altijd nog een dekentje overheen ja. Wel fijn te horen op zich dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt. Ik denk dat ik toch ook eens ga kijken nog voor winterslaapzakken en dan met een lakentje misschien in plaats van een dekbedje. Bedankt voor je gedachten hierover! Liefs X

 • Reply iooon 1 oktober 2015 at 14:26

  Die van ons slaapt als hij eenmaal slaapt wel goed. Behalve tijdens de sprongetjes, dan doet hij moeilijk. Hij valt moeilijk in slaap. Wil vooral overal bij blijven en niks missen. Net zijn moeder…. Zucht…

  In de zomer sliep hij in een romper met lakentje. Slaapzak was toen te gevaarlijk omdat hij toch ging staan maar dan super wankel en niks kutter dan een BONS horen en een van pijn huilende baby aantreffen. Maar nu het kouder is staat het raam lekker op een kier. Romper met lange mouwen (of korte mouwen en pyjamatrui) en een winterslaapzak. En ook nog onder het dekentje want stiekem wordt het wel erg koud in het kamertje. Zo slaapt hij op zijn best. Koud met veel dekens.

  Tussen ons in slaapt hij ’s ochtends even. Of als hij wakker geworden is en ik echt 0 geduld heb om in dat koude kamertje te blijven zitten tot hij in slaap gevallen is. Ik zou dat echt NOOIT doen zeiden de zwangere en kinderloze ik. Maar op een gegeven moment kozen we voor slapen. Dan maar met zijn 3en.

  Sorry voor het epistel :’)

  • Reply iooon 1 oktober 2015 at 14:29

   Oh dekbed. Ik gebruik nu gewoon een deken los. Ik zat ook te denken over een dekbed maar ik dacht, ik hoef toch niet per sé een lakentje onder een deken te doen als hij toch ook al een slaapzak draagt. Ik ben te lui voor lakentjes namelijk.

   • Reply babyisthenewblack 2 oktober 2015 at 10:42

    Ja nee een lakentje is eigenlijk ook helemaal nergens voor nodig! Dat ben ik toen als onervaren nitwit gaan doen omdat het “zo hoorde” en dat ben ik blijven doen een hele tijd. Nu zit de deken dus in een heel schattig dekbedovertrekje.

   • Reply Gabrielle 8 augustus 2016 at 17:17

    That’s a qukti-witced answer to a difficult question

  • Reply babyisthenewblack 2 oktober 2015 at 10:40

   Thanks voor de input Ioon! En ik begrijp het altijd wel als kinderen bij ouders in bed slapen. Als Roos een slechte slaper zou zijn, en er elke nacht/avond strijd was over slapen/in slaap vallen of veel wakker worden, dan lag ze ook bij ons in bed hoor. Onze nachtrust is daar ook echt te belangrijk voor. Dus ik begrijp het wel.

 • Reply Renee 1 oktober 2015 at 21:19

  Ten eerste. TOP site dit. Je schrijft super leuk en van die foto’s van Roos word ik altijd blij. Dan terug naar dit artikel. Mijn dochter is geboren op 06-12-14, een bijna-winter baby dus. Alicia hield zichzelf prima warm en wij lieten haar in het begin in een, met kruik opgewarmde, wieg slapen in haar kleding van overdag (newborn dingetjes). Na 5 weken op haar eigen kamer en toen nog in puckababy (ze bewoog te veel en hield zichzelf daarmee wakker) in een zacht broekje en shirt met lange mouw.

  In de zomer sliep zijn, inmiddels ledikant omlaag, in een slaapzak zonder mouwen met daaronder alleen een romper. Nu het wat kouder wordt heb ik twee pyjamaatjes gekocht met lange mouw en broekje. Die heeft zij nu aan onder een dunne slaapzak zonder mouwen. Ze slaapt trouwens zonder sokken. Ik heb ook nog een dikke slaapzak zonder mouwen liggen. Die ga ik aandoen als het echt kouder wordt. Alicia ligt altijd onder een dun lakentje, met daarop (sinds kort weer) een dun dekentje). Als zij niet in haar kamer is, staat het raam altijd open waardoor het wel fris in de kamer is.

  • Reply babyisthenewblack 2 oktober 2015 at 10:43

   Hai Renee, wat een ontzettend lief compliment, dank! Heel leuk om te horen. Bedankt ook voor de input over het bedje en de aankleding ervan. Fijn om van verschillende mensen te horen hoe zij het doen. Ik kan hier wel iets mee. Lieve groetjes!

 • Reply Lotte 1 oktober 2015 at 22:24

  Hee suus. Leuke blog! Hier ook zo’n goede slaapster, wat een heerlijkheid he! Zal het aan oktober liggen? 🙂 ik heb voor Noor nu zo’n dikke slaapzak vd hema gekocht en hier slaapt ze in met romper lange mouwen en een dunne legging. Op haar slaapkamer is t best koud nu… Noor beweegt heel veel in bed dus een dekentje heeft niet zoveel zin. … noor sliep ook bijna altijd beneden overdag maar dan in de box met een dekentje er overheen. Heel fijn!

  • Reply babyisthenewblack 2 oktober 2015 at 10:46

   Lieve Lotte! Wat leuk dat je een berichtje achterlaat. Thanks voor het compliment, erg fijn te horen. Wat heerlijk dat Noor ook zo’n fijne slaper is, dat is toch wel een hele fijne meevaller he? Oktober baby’s zijn top baby’s dus 😉 Leuk te horen dat Noor ook altijd beneden sliep tussen alle geluiden, stiekem misschien toch een hele goede start gemaakt slaaptechnisch gezien. Thanks voor het delen van jouw bedopmaak en wat Noor draagt. Ik denk dat ik toch ook zo’n dikke slaapzak ga halen. Hoor het vaker voorbij komen nu en denk dat dat toch de beste optie gaat zijn. Lieve groetjes!

  • Reply Paulina 9 augustus 2016 at 02:29

   Thanks for sharing. Your post is a useful cotobirutinn.

 • Reply Vlijtig Liesje 2 oktober 2015 at 10:48

  Leuk om de verschillende bedjes zo de revue te zien passeren. Mijn kinderen sliepen eerst ook altijd in een wieg. Of bij ons in bed.

  Heerlijk dat je dochter zo’n goede slaper is.

  • Reply babyisthenewblack 2 oktober 2015 at 12:27

   Lief je reactie, dank je wel! Leuk ja die bedjes. Ik heb nog een hele serie met foto’s van hoe ze steeds in bed ligt. Elke dag tijdens haar ochtendslaapje ga ik even kijken en meestal maak ik dan een foto. Ze ligt dan zonder slaapzak dus in de meest vreemde posities! Ik zal eens kijken of ik hier een mooi overzichtje kan plaatsen binnenkort.

 • Reply Janneke 2 oktober 2015 at 12:22

  Wat heeeeerlijk zo’n goede slaapster! Slaap maakt álles beter in mijn beleving. Lucy slaapt op best een koude kamer dus ik vond het ook altijd wat sneu maar mij is door heel ervaren mensen altijd gezegd, te warm kan gevaarlijk zijn (kunnen ze suf van worden) en als het echt te koud is wirden ze er wakker van. En dat gaat aardig goed op bij ons! Een dekbedje zou ik op deze leeftijd nog niet aandurven. Veel laagjes (romper, pyjama, sokken) en je hebt geweldige winter slaapzakken tegenwoordig! Wij deden een dikke van de Hema met een dekentje erover tot haar oksels. Succes!

  • Reply babyisthenewblack 5 oktober 2015 at 15:10

   Lieve Janneke, bedankt voor je reactie. Dit stelt mij eigenlijk best wat gerust. Het te warm aankleden is inderdaad ook weer niet goed en wat je zegt is ook weer waar, bij kou worden ze toch wel wakker. Ik ga op zoek naar een goede slaapzak voor Roos. Is eentje met armstukken eraan fijn? Bedankt voor je fijne input! XXX

   • Reply Gertrude 8 augustus 2016 at 20:16

    You’ve really captured all the esetlsians in this subject area, haven’t you?

 • Reply Jena 3 oktober 2015 at 09:08

  Hier ook sinds kort een dekbed, terwijl ze “maar” een jaar is. Gaat hartstikke prima! Wij gebruiken ook slaapzakken. Voorheen toen we nog dekentje ipv dekbed gebruikten, hadden we van die winterslaapzakken, maar dat hoeft nu niet meer. Ze slaapt nu met zomerslaapzak zonder mouwen + romper + dekbed. In de winter wordt het dan slaapzak met mouwen + romper + dekbed. We hebben van die slaapzakken van de hema met van die afritsbare mouwen, ideaal. Hopelijk heb je er wat aan!
  Hier na een half jaar een schone slaapster, geluk hebben jullie zeg!!

 • Reply Maren 5 oktober 2015 at 11:27

  Ik zou lekker voor een dekentje gaan in een dekbedovertrek. Dan wel een wollen, want temperatuurregulerend ezo.
  Reva slaapt dus wel bij ons en ik wil haar ook graag altijd lekker toedekken. Maar mevrouw haat warme voeten en gooit telkens haar benen boven de dekens. Slaapzakjes werken om die reden ook niet.
  Zij is helaas een enorm slechte slaper, vandaar ook dat ze nog steeds bij ons ligt. Inmiddels wel met cosleeper. Waar ze vaker niet dan wel in ligt overigens. Ik probeer haar telkens terug te leggen, maar meestal kruipt ze snel weer richting haar vader en mij. In de eigen kamer heeft ze hooguit drie nachten geslapen, tot nu toe.

  Ik heb wel al van alles geprobeerd. Een schapenhuid op haar matras, extra eten in de avond (lastig, want ze is een slechte eter), extra warm (wat dus alleen maar irritatie opwerkt) en zelfs zo’n kussentje met dennenhoutkrullen.
  Het werkt niet.

  Dus doe mij een zootje van dat zand, we kunnen wel wat slaap gebruiken hier.
  X

 • Reply Nicole 5 oktober 2015 at 11:58

  Wat een luxe zo’n goede slaapster!! Wij hebben er gelukkig ook eentje thuis. Poeh, scheelt een hoop zorgen denk ik! Spencer is ook midden in de winter geboren. Zo lastig om te bepalen waar ‘ie in moest slapen! Heb er ook een keer een blog over geschreven. Inmiddels slaapt ie eigenlijk altijd in een romper met slaapzak. Eerst een hele dunne, nu een iets dikkere van de Hema. Dekentjes enzo doe ik niet, want hij kruipt er altijd helemaal onder en dat vind ik eng. Hij slaapt tegenwoordig ook al op zijn buik. Overigens slaapt hij met 9 maanden nog steeds naast ons op de kamer.
  Bij ons in bed laten slapen doe ik ook niet, vind ik eng! Mocht ik ooit nog een kindje krijgen, dan zou ik wel heel graag zo’n cosleeper willen.

  • Reply babyisthenewblack 5 oktober 2015 at 14:41

   Een co-sleeper vind ik ook zo goed klinken ja. Wij hadden dat mandje en dat was echt prima maar als Roos heel lang nog om nachtvoedingen had gevraagd, waren wij ook aan een co-sleeper gegaan denk ik. Het heeft daar gewoon mee te maken dat dat allemaal niet nodig was. Een goede slaper is echt mega mega fijn! Als Roos nu een keer wakker wordt in de nacht, wat dus eigenlijk bijna nooit voorkomt, ben ik de hele dag super cranky en kan ik niets hebben. Ik ben hier dus niet voor gemaakt. Dat wordt wat bij ooit een tweede kindje met wellicht een wat ander slaappatroon. Thanks voor de comment over hoe Spencer in zijn bedje ligt, fijn te lezen hoe andere mama’s het aanpakken! X

  • Reply Elly 8 augustus 2016 at 21:31

   127Watch the game again with an eye on Bynum. He is the anchor on D. He was doing a great job of showing and chalnelging shots. He didnt block as many but he altered a lot of shots. When he does that it’s tough to get back to rebound. Nothing wrong with 9 boards. By the way Hills role is different. He is playing the power forward. Completely different role.

  • Reply Rena 9 augustus 2016 at 02:13

   Good points all around. Truly apptdciaree.

 • Reply Manon 6 oktober 2015 at 13:20

  Ik weet het ook niet meer! Dat kind van mij is niet een hele goede slaper en spit het bed ’s nachts 473 keer door dus dekens en lakens werken niet bij hem. Dan ligt hij erop of ligt die deken in een hoek gefrummeld -_-‘ Hij moet het dus hebben van slaapzakken… Ik heb nu van die pakjes aan met voetstuk eraan (dunne pyjama’s) en dan een mediumdikke slaapzak met mouwen aan. Dit lijkt wel goed te zijn voor nu. Maar als het straks echt koud wordt weet ik niet meer hoe ik hem warmer kan aankleden. Een echte winterslaapzak, met een rompertje en dan nog een pyjama eroverheen? Hogere wiskunde af en toe zo’n baby/dreumes!

 • Reply Carine 9 oktober 2015 at 16:41

  Slapen is zo’n leuk onderwerp met allemaal verschillende meningen en ervaringen! Wij hadden ook een goede in- en doorslaper (19:00-(laatste voeding om 23:00)8:00) tot de leeftijd van zes maanden… Nu is ze al twee maanden naar aanleiding van regeldagen, starten met grotere porties vaste voeding, vaker verblijf bij de oppas en continue kinderdagverblijfverkoudheid toch weer minimaal een keer per nacht wakker om te drinken. Ik heb mijzelf er maar bij neergelegd.
  Tot de leeftijd van vier maanden sliep ze in een romper + pyjama ingebakerd in een hydrofiele XXL doek. Daarna zijn we overgegaan op een slaapzak.
  Alleen tijdens de koude kampeernachten in de VS toen ze net vier maanden was heb ik mij zorgen gemaakt over haar temperatuur en of ze het niet te koud had. Op dat moment droeg ze een romper + dikke pyjama + winterslaapzak met aangeritste mouwen.
  Binnenshuis bepalen we op basis van de temperatuur of er wel of niet een romper onder de pyjama gaat en of we een dunnere of dikkere slaapzak (zonder mouwen) nemen. Verder geen dekentje of lakentje en alleen haar knuffel “meneer konijn”

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge