Lifestyle, Moederschap, Zwangerschap

Schaamhaar tijdens zwangerschap. HELP!

5 oktober 2015

Niemand wil er echt over nadenken maar tijdens de zwangerschap wordt het toch een steeds groter “ding” in de hoofden van veel vrouwen: schaamhaar! Het groeit, het woekert alle kanten op en het lijkt hardnekkiger dan ooit! Een bijkomend probleem is de buik die gestaag groeit en, zeker tegen het eind, flink in de weg kan zitten.

Hoewel je absoluut niets met je schaamhaar hóeft te doen, willen veel vrouwen dit toch wel. De huidige maatschappij heeft nou eenmaal een beeld geschetst en in dat beeld is nauwelijks tot geen plaats voor schaamhaar. Daarnaast vinden veel vrouwen het gewoonweg praktischer en hygiënischer om niet of nauwelijks haar vanonder te hebben. Bij deze laatste groep sluit ik mij graag aan, al heeft dat wel tien jaar van mijn leven gekost tegen het eind van de zwangerschap.

Extra haargroei tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de doorbloeding over je gehele lichaam een stuk beter dan voorheen. Door deze betere doorbloeding worden de haarzakjes actiever en groeien sneller. Ook de aanwezigheid van verschillende hormonen zorgen ervoor dat haar sneller en steviger groeit dan anders. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat de normale cyclus van het haar wordt doorbroken. Waar je hoofdhaar bijvoorbeeld dagelijks uitviel, doet dat het nu niet en kan dit zorgen voor een flinke volle bos. Het kan er ook voor zorgen dat je haar meer dan ooit gaat glanzen. Allemaal hartstikke leuk dat dikke glanzende haar, maar ik zat niet per se te wachten op ook een dikke glanzende bos schaamhaar….

Is schaamhaar verwijderen voor de bevalling verplicht?

Scheren voor de bevalling is niet verplicht. Als je, je dus geen “gedoe” op de hals wilt halen, kun je dit gewoon laten zitten. Wel is het zo dat als het perineum (de streek tussen vagina en anus) geschoren is, de arts en/of verloskundige de toestand ervan beter kan observeren. Ook is het praktisch als het haar in de schaamstreek iets is bijgewerkt, maar nodig is het niet. Het is dus geheel je eigen keuze.

Toch scheren, hoe dan?

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ikzelf best baalde van het feit dat er haar tussen mijn benen groeide tijdens de zwangerschap, en ik daar dus steeds slechter zelf bij kon. Met grote regelmaat maakte ik hier grapjes over en riep tegen Martijn dat hij op het eind de boel maar even moest bijpunten. Ik zag ons al bezig in de douche. Nou nee, bedankt. Hij zou het nog gedaan hebben ook hoor als ik het heel lief zou vragen, of in een hormonale bui zo hard zou zijn gaan huilen dat hij me wel moest helpen omdat anders de buren sowieso de politie hadden gebeld. Maar nee, ik ben zelf aan de slag gegaan en hoe privé dit ook is, ik neem jullie mee in mijn proces. Omdat ik niet alle opties zelf geprobeerd heb, heb ik ervaringen opgevraagd van andere vrouwen. Anoniem deel ik hier hun antwoorden met jullie.

Research naar verschillende opties
Er zijn uiteraard een hoop verschillende opties op de markt om haar op intieme plaatsen te verwijderen. Sommige zijn heel geschikt, andere not so much. Even een rijtje met verschillende opties:

 • Epileren
 • scheren met een scheermes
 • harsen/waxen
 • ontharingscrème

Dit zijn de opties die ikzelf heb overwogen, wellicht zijn er nog veel meer op de markt maar dat heb ik mij dan niet mee beziggehouden.

Elektrisch epileren
Dit doe je met een apparaatje dat je over je huid beweegt. In de mond van het apparaat zit een ronddraaiende cilinder met tangetjes die elk een haartje vastgrijpen. Door de draaiende beweging van de cilinder worden de haartjes uitgetrokken.

Ervaringen: De vrouwen die ik sprak hadden allen al ervaring met het ontharen op deze manier, zij vonden dit nooit erg vervelend maar tijdens de zwangerschap ervoeren zij dit stukken pijnlijker dan normaal. Dit komt door de doorbloeding die tijdens de zwangerschap dus veel beter is dan daarvoor. De huid rondom de vagina is daardoor stukken gevoeliger. Zeker als je nooit eerder geëpileerd hebt, is deze optie dus niet direct aan te raden.

Scheren met een scheermes
Men nemen scheerschuim, een scheermes et voilà!

Ervaringen: Zo simpel als dit normaal gesproken bij de meeste vrouwen gaat als ze niet zwanger zijn, zo lastig is het als er een zwangere buik voor “hangt”. Levensgevaarlijk zelfs bijna! Zeker als je een nieuw scheermes gebruikt is dit eigenlijk gewoon niet te doen zonder dat je de ongeboren vrucht een oor afsnijdt. Met een, bij wijze van spreken, heel bot scheermes dat ergens al 4 jaar ligt te verstoffen is dit misschien nog te proberen, maar ik vond het echt doodeng. Ook anderen meiden die ik hierover sprak deelden dit gevoel. Veel van hen hielden hun schaamhaar in het begin van de zwangerschap  nog wel zo bij, maar naarmate de buik groeide, en niemand de “ladyparts” echt meer kon zien, werd het zo ingewikkeld en “op gevoel” dat veel van hen hiermee stopten.

Harsen/waxen
Dit gebeurt over het algemeen bij een salon, door gespecialiseerde mensen. Zij doen dit dagelijks en daarom kunnen zij het zo dat dit het minst pijn doet. Je kunt waxen en harsen ook thuis, maar dat is zonder zwangerschap al een gedoe in mijn ogen, laat staan tijdens! Ik zou dat persoonlijk dus niet doen.

Ervaringen: De meningen zijn hier behoorlijk verdeeld. Ik sprak drie meiden die voor de zwangerschap al eens een waxsalon bezochten en dus ervaringsdeskundigen zijn. Twee van hen vonden het waxen tijdens zwangerschap ongelooflijk pijnlijk, de ander vond het niet pijnlijker dan normaal en deed dit zelfs een week voor de uitgerekende datum. Wat een heldin! Het kan dus en het mag. Maar als je nooit eerder hebt laten waxen, kan dit extreem pijnlijk zijn tijdens zwangerschap. Je huid is hier niet “aan gewend” en ook nog eens stukken gevoeliger dan pre-zwangerschap. Waxsalons zelf zijn ook behoorlijk verdeeld van mening. De ene salon zegt dat het geen enkel probleem hoeft op te leveren om te waxen tijdens zwangerschap en ook als je dit nooit eerder hebt laten doen. Andere salons raden het sterk af.

Ontharingscrème
Een tube crème die je op het gebied waar je het haar wilt verwijderen smeert. (de crème dus, niet de tube 😉 Dit laat je enige tijd intrekken (tijdsindicatie verschilt per merk, kijk hier goed naar op de bijsluiter) met een spatel schraap je de crème van de huid en die neemt ondertussen alle haren mee.

Ervaringen: Dit is mijn ultieme tip! Van alles dat ik zelf geprobeerd heb, vind ik dit de fijnste, veiligste optie. Wel de meest stinkende. Maar dat had ik er echt wel voor over. Ik was heel sceptisch over ontharingscrème en dacht echt dat dit niet zo goed kon werken als de bijsluiter voordeed. Niets was echter minder waar. Je moet dit wel echt goed in laten trekken en wellicht een keertje extra overdoen, maar vrijwel alle haren verdwenen bij mij als sneeuw voor de zon en de huid bleef super zacht achter. En dan te bedenken dat ik de goedkoopste crème gebruikte die ik tegenkwam, want dit was de eerste poging die ik deed. Ik wilde eerst een kijken of het iets voor mij was, voor ik een wat duurder merk zou gebruiken. In mijn hoofd is duurder namelijk altijd beter. Maar dat blijkt voor de zoveelste keer weer eens klinklare onzin. Deze ontharingscrème van Kruidvat kost €3, deed exact wat het beloofde en maakte mij een heel blij, schaamhaarloos, zwanger mens. JOE!

Tips

 • Gebruik bij elke poging die je zelf gaat ondernemen altijd een grote spiegel, zodat je jezelf van onder goed kunt bekijken.
 • Gebruik bij scheren met een scheermes nooit een gloednieuw mesje, dit is levensgevaarlijk als je niet goed kunt zien wat je doet.
 • Als je nooit eerder je intieme zone hebt laten harsen of waxen, bedenk dan dat het nu hoogstwaarschijnlijk pijnlijker gaat zijn dan pre-zwangerschap. Als je dan de pijn al niet zou trekken, doe het dan nu helemaal niet!
 • Voel je absoluut niet verplicht om je schaamhaar te scheren! Gynaecologen en verloskundigen hebben al zoveel gezien, dit is echt het laatste waar zij zich mee bezig houden. Als de boel vanonder schoon gewassen is, vinden zij dit helemaal prima!

Uiteraard ben ik heel erg benieuwd naar jullie ervaringen. Aanvullen kan in de reacties hieronder. Het is wellicht een gevoelig (haha) en privé onderwerp, maar als ik anderen moeders (in spe) ook maar iets van de onzekerheid en onwetendheid over dit onderwerp uit handen kan nemen, dan doe ik dat super graag!

JOE! GROETJES!

Bron uitgelichte afbeelding: Sandrine Estrade Boulet

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply Stephanie 5 oktober 2015 at 13:43

  Geniale blog! Ik ging tijdens zwangerschap onder de douche zitten en met een scheermes aan de gang.. Een beetje op de tast.. Tijdens bevalling van eerste merkte manlief heel subtiel op dat dat niet echt productief was geweest… Dus..

  • Reply babyisthenewblack 5 oktober 2015 at 14:37

   Hahahahahaha, zo fijn die eerlijkheid! Bij tweede ook weer zo gedaan? Ik ben ook nog wel tijden met het mes in de weer geweest hoor, maar dat kostte me echt tien jaar van mijn leven op een gegeven moment dus ik moest echt op zoek naar een andere oplossing. Crème is echt een hele fijne!

  • Reply Lorraine 21 oktober 2017 at 16:54

   Ik zou zeggen laat het je man of vriend doen. Die zijn er ook niet voor niks. Vraag hun hulp. Ik ben 20 weken zwanger kan er nog gelukkig bij maar manlief zei. Als je er niet bij kan doe ik het

 • Reply Yvonne 5 oktober 2015 at 13:49

  Even een TMI vraagje hè.. maar die ontharingscrème, kun je die zeg maar *overal* smeren daaronder? Gaat dat niet irriteren?

  Ik scheer nu nog met 33 weken maar het is wel met gevaar voor eigen leven want het moet op de tast.. dus elke keer loop ik het risico op een slagaderlijke bloeding. En ik heb al een keer in mijn nagel gesneden, wat zeker weten ontzettend veel meer pijn doet dan bevallen.. dus die ontharingscrème lijkt me een prima idee. Dat intrekken klinkt wat onhandig, maar goed.. wel een stuk veiliger.

  • Reply babyisthenewblack 5 oktober 2015 at 14:33

   Hai Yvonne, niets is TMI voor mij. Hoewel…naja dit niet in ieder geval. Ik smeerde het overal, dat is wel persoonlijk ik weet natuurlijk niet hoe jouw huid reageert op de crème. Maar nogmaals, ik smeerde het echt óveral! Kijk goed naar de tijdsindicatie op de bijsluiter. Laat het zo lang zitten als daar wordt aangegeven maar beslist niet veel langer. De kans dat het dan gaat irriteren is aanwezig. Als je echt veel haar hebt, kan het zijn dat niet alle haren ineens weg zijn, herhaal het proces dan nogmaals maar kijk ook hiervoor weer even in de bijsluiter of er iets over in staat hoe vaak je dit kort na elkaar kunt gebruiken. Ik heb het eens twee keer kort achter elkaar gedaan omdat ik bij de eerste keer niet genoeg geduld had en het er te snel had afgehaald.

   Ik hoop dat het bij jou net zo goed werkt als bij mij, als er een enkele haar blijft zitten is dat ook niet super erg. Dat was bij mij uiteraard ook gewoon het geval hoor. Zet hem op! XXX

   • Reply Cherry 9 augustus 2016 at 06:00

    Your posting is ablusotely on the point!

 • Reply Angela 5 oktober 2015 at 20:20

  Ah eindelijk een keer een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft, maar niemand over schrijft! Heerlijk! Mijn dochter is 2 weken te vroeg geboren. Dus was ik te laat met de boel bijwerken. Baalde ik wel van, maar ja als je eenmaal ligt maakt het je allemaal niet meer uit. gr Angela

  • Reply babyisthenewblack 6 oktober 2015 at 11:46

   Thanks Angela! Ik heb hier tijdens mijn zwangerschap ook tevergeefs naar op het net gezocht. Antwoorden over scheren en hoe ik dit het best kon doen. Ik vond wel wat losse flarden overal maar nergens een artikel zoals dit. Ik hoop dus dat er een hoop mama’s-to-be tijdens hun zoektocht, hier terecht komen en er echt iets aan hebben. En zo niet, dat ze vermaakt worden 😉 En wat je zegt is helemaal waar, als het om wat voor reden niet lukt om te scheren terwijl je dat wel graag had gewild, merk je daar ook niets van. Je bent de schaamte ook wel echt voorbij op zo’n moment.

 • Reply Vlijtig Liesje 6 oktober 2015 at 11:09

  Ik knipte de boel altijd eventjes netjes bij. Maar scheren en harsen vind ik onzin.

  • Reply babyisthenewblack 6 oktober 2015 at 11:40

   Dat kan natuurlijk ook en is helemaal prima! 🙂

  • Reply Monkey 7 augustus 2016 at 18:19

   Time to face the music armed with this great inaonmftior.

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 7 oktober 2015 at 22:59

  Hahaha! Ik ben aan de slag gegaan met een (redelijk oud) scheermes. Maar soms merkte ik dat ik niet alles weg had gehaald. Tot overmaat van ramp werd mijn zoontje 3,5 week te vroeg geboren en kon ik dus niet alles netjes maken voor de bevalling!

 • Reply Carine 9 oktober 2015 at 16:09

  Misschien fijn om te weten van iemand die regelmatig op de verloskamers werkt: het maakt echt helemaal niets uit of je nu wel of niet scheert. Op dat moment ben je als verloskundige/gynaecoloog met hele andere zaken bezig. Maar als je jezelf daar prettig bij voelt moet je het natuurlijk gewoon doen!

 • Reply Karin 18 oktober 2015 at 21:21

  Scheren deed ik sowieso niet. Krijg een dag na het scheren zo’n jeuk! Enlast van ingegroeide haartjes… Ik snoei het bij met de schaar. Op de tast. Ik ben inmiddels 40 kilo afgevllen, maar heb sinds ik kind was my ladyparts niet meer gezien, dus heb het altijd op de tast gedaan. Met de zwangerschap is het een aardige bush bush geworden. Nu met de bevalling in vooruitzicht ga ik mn snoeischaar er wel weer bijpakken, maar ga er geen strijd van maken. Hoeft geen kunstwerk te worden. Wil wel dat het voor straks wat hygienischer is enzo…

  • Reply Idalia 8 augustus 2016 at 18:48

   Todos (os crescidos, como nós) nos lembramos dos pastelões das nossas mães… deste-me saudades desses tempos, logo a mim, que nao gosto de olhar para trás…E a próxima, ainda estás a perhen???Baijinsos.

 • Reply Tess 21 oktober 2015 at 18:50

  Fijn! Iemand die het ‘taboe’ niet schuwt, er geen TMI bestaat en dus ook onderbroekverhalen deelt. Dan wil ik daar graag op inhaken, al is het off topic, omdat ik heel graag een nieuwe topic zou willen aansnijden.

  Ligt het aan mij, of zijn bij ALLE onderbroeken de ‘dubbele laag’ te laag geplaatst? Nu hoog zwanger heb ik aan alleen een dubbel laagje niet genoeg, maar het is me weer extra dwars gaan zitten dat het wel lijkt alsof alle vrouwen onderbroeken door mannen ontworpen worden, die denken dat witte vloed uit onze kont komt, of die niet weten waar het gaatje zit!

  Mocht niemand anders hier last van hebben, dan hoor ik het ook graag, dan zit ik misschien raar in elkaar, maar dan weet ik dat. Ik vermoed echter dat dit voor heel veel vrouwen geld en het lijkt me zo fijn om onderbroeken te kunnen dragen waarbij dat extra laagje (als ze het er dan toch in maken) op de goede plek zit!
  (Voor mij meestal net twee centimeter te ‘laag’) Nieuwe blog als meer dames dit zo ervaren? 😀

  • Reply Kirstah 23 oktober 2015 at 21:27

   Heeeel herkenbaar! Sinds mijn eerste zwangerschap ben ik sloggi invincible gaan dragen, daar is dubbele laag 1 cm hoger 😉

   • Reply Sonny 7 augustus 2016 at 16:22

    Keep these arclites coming as they’ve opened many new doors for me.

 • Reply Angela 23 oktober 2015 at 10:25

  Bij mij werkt scheren wel.
  Ik gebruik de Venus breeze daar zitten kussentjes scheergel aan
  Dit zorgt ervoor dat je zonder kijken kunt scheren en je niet in je vel snij
  Ook heb je geen irritatie omdat er overal scheergel langs komt
  Ik vind het toch eng idee om ontharingscrème tussen de benen te smeren

 • Reply Carolien 24 oktober 2015 at 06:47

  Hier nog een bijzonder feitje: in het ziekenhuis in Enschede krijg je tijdens de informatie avond te horen dat ze het liefst hebben dat je je niet ‘bijwerkt’ aan de onderkant de laatste weken van je zwangerschap 🙂 Had te maken met evt wondjes die je daaraan zou kunnen overhouden en het infectiegevaar tijdens de bevalling. Ik heb de regels niet helemaal opgevolgd moet ik eerlijk bekennen maar vond het wel grappig om hier te vermelden!

  • Reply babyisthenewblack 6 november 2015 at 13:35

   Hey Carolien. Ik las later ook zo’n verhaal ergens ja. Op zich zit er ook wel wat in maar snap het wel als mensen toch liever wel wat bijwerken zo voor de bevalling. Bedankt voor je reactie! Liefs.

  • Reply India 7 augustus 2016 at 18:12

   That’s a cunning answer to a chgellnaing question

 • Reply SAN 24 oktober 2015 at 23:16

  Mijn dochter is 4 weken te vroeg geboren… dus was echt niet op en top bijgewerkt. Maar op hetmoment dat de eerste wee kwam ben ik razendsnel onder de douche gesprongen om nog even snel te scheren ….. 🙂
  Net op tijd want amper 3 uur later was ze er al.

  Ik voelde me er echt niet prettig bij dat ik niet bijgewerkt was en was heel blij dat ik de kans nog had om even snel snel bij te werken. Natuurlijk is het het belangrijkst dat je kind gezond is maar toch….. :p

  • Reply babyisthenewblack 6 november 2015 at 13:36

   Haha wat leuk Sanne, ik zou echt precies hetzelfde gedacht hebben. Wat knap dat je met weeën en al de boel nog hebt staan bijwerken. Supermom!

   • Reply Vicky 7 augustus 2016 at 23:16

    Thanks for spending time on the computer (wgirint) so others don’t have to.

 • Reply Marloes 26 oktober 2015 at 20:24

  Als schoonheidsspecialiste was ik al bekend met harsen/sugaren (ontharen met suiker) zowel het uitvoeren als het zelf ondergaan.
  4 weken voor de uitgerekende datum heb ik dat dus ook weer gedaan. Bij mij niet gevoeliger dan voorheen.
  Met ontharingscreme slechte ervaringen, meerdere klanten gehad met brandwond achtige reacties!

  • Reply babyisthenewblack 6 november 2015 at 13:38

   Oh wauw Marloes echt? Dat had ik nooit eerder gehoord, zelf gelukkig ook geen last van gehad. Ik adviseer ook wel om goed de tijd in de gaten te houden van het laten intrekken. Maar als je misschien al een heel erg gevoelige huid hebt, is het dan misschien niet echt verstandig om dit te gebruiken. Bedankt voor je reactie, erg waardevol.

 • Reply Brechtje 8 november 2015 at 22:14

  Ontharingscrème… dat ik daar zelf niet aan gedacht heb toen ik zwanger was… Mijn vriend heeft me er doorheen geholpen haha. Elke week opnieuw ging ik in bed liggen, handdoekje er onder, bakje water en een scheermes en zorgde mijn vriend ervoor dat alles weer fris en glad werd! Ben hem hier nog altijd dankbaar voor. Had mezelf niet prettig gevoeld als ik had moeten bevallen met een oerwoud van onder!

  • Reply babyisthenewblack 24 november 2015 at 12:37

   Wat onwijs lief van jouw vriend! Een echte held. Ik heb ook een keer geopperd dat als het niet mocht lukken, mijn vriend mij misschien maar gewoon moest helpen. Had ie ook wel gedaan als het echt niet anders kon. Maar ontharingscrème is dus echt mijn “redding” geweest. Onthouden he, voor als je het ooit wellicht nog eens nodig hebt 😉

   • Reply Janine 8 augustus 2016 at 17:10

    Wow! Great to find a post knocikng my socks off!

   • Reply Christina 8 augustus 2016 at 18:41

    Nathy, eu amo cabelos curtos. São meigos, lindos e super prt¡sicoÃ. A gente tem um artigo que mostra 15 tipos de penteados para esse tipo de corte. Dá uma olhada .Beijos

  • Reply Stretch 8 augustus 2016 at 20:58

   Got it! Thanks a lot again for helnipg me out!

 • Reply Sabine.tegelaar@gmail.com 4 maart 2016 at 19:04

  Het is dat het kruidvat al dicht is anders had ik erheen gerend. Zo simpel en slim. Ben net over de helft maar dat haar (!!!) wordt er gek van. En kan me van de zomer niks vervelenders bedenken dan zo’n buik en bos warme haren d’r onder haha. Ik ga het ook proberen ??

 • Reply Anoniem 15 mei 2016 at 09:17

  Zelf zou ik ook adviseren om geschoren te zijn. Is ook hygiënischer.
  En, hulp van je partner bied uitkomst indien dat nodig is. Suc6.

 • Reply Simone 11 december 2016 at 08:39

  Waarom noemt niemand hier eigenlijk de ladyshave? Dat wordt niet perfect glad, maar is veilig en prima op de tast te doen, geen kans op wondjes. Ik vind dat ook zonder buik eigenlijk het prettigst…

  • Reply Keetje 10 mei 2017 at 22:08

   Haha precies Simone! Ik was er ook op aan’t wachten. Dat doe ik zelf ook met een ladyshave.

  Leave a Reply

  CommentLuv badge