Moederschap, Zwangerschap

Anticonceptie na de bevalling. Verloskundigen vanaf 1 oktober bevoegd dit voor te schrijven.

7 oktober 2015

Gisteren kreeg ik het volgende persbericht in mijn mailbox:

Gemak voor de kraamvrouw: verloskundigen bevoegd om alle anticonceptiemiddelen voor te schrijven

Vanaf 1 oktober 2015 zijn verloskundigen bevoegd om álle hormonale anticonceptiemiddelen voor te schrijven aan hun cliënten. Naast de pil en het spiraal, zijn dat nu ook: het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister en de vaginale ring. Voor de (pas bevallen) vrouw is het een voordeel dat de verloskundige anticonceptie kan voorschrijven én plaatsen. Ze heeft immers gedurende negen maanden een vertrouwensband met haar verloskundige opgebouwd. Een doorverwijzing naar de huisarts of gynaecoloog is nu niet meer nodig. Naast dit praktische voordeel, betekent het ook een kostenbesparing in de zorg.

Uitbreiding taken

De uitbreiding van het voorschrijven en plaatsen van deze vier anticonceptiemiddelen ligt in lijn met de taken van verloskundigen: het geven van voorlichting en advies en het voorschrijven en plaatsen van anticonceptie tijdens de zwangerschap en kraamtijd. Vanaf 1 oktober 2015 beschikken verloskundigen over het gehele pallet van anticonceptiemiddelen.

Bevoegd en bekwaam

Om verloskundigen bekwaam te maken zijn speciaal verschillende scholingen en trainingen ontwikkeld. Dit betekent dat zij zich scholen in het counselen en voorschrijven van anticonceptie, het plaatsen van spiralen, het inbrengen van het implantatiestaafje en het organiseren van de anticonceptiezorg.

KNOV

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is de beroepsorganisatie van verloskundigen. Naast de directe belangenbehartiging van ongeveer 3000 verloskundigen zet de KNOV zich in voor de bevordering en de kwaliteit van de Nederlandse verloskundige zorg en de versterking van de positie van de verloskundige.

Bron: knov.nl


 

Voor vrouwen die zwanger zijn en binnenkort moeten bevallen wellicht nog een erge ‘ver van hun bed show’ maar in mijn ogen een hele prettige ontwikkeling.  Je bent vertrouwd met je verloskundige en zij heeft je al veel vaker van onder gezien 😉

Daarnaast kent ze je situatie goed en kan ze hier feilloos op inspelen door samen met jou te kijken welk anticonceptiemiddel het best bij jou en jouw situatie past.

Eigen ervaring
Ik ben uiteraard niet meer bij mijn verloskundige onder behandeling, maar ik moet zeggen dat ik het erg prettig had gevonden als zij hier samen met mij wat dieper op was ingegaan en mij daarna had kunnen voorzien van het anticonceptiemiddel waar ik voor zou kiezen. Tuurlijk is ze vlak na de bevalling nog langs geweest, spraken we over anticonceptie en maakte ze mij er op attent dat ik hier over na moest denken en er daarna mee naar de huisarts moest gaan. Maar that’s it. Ik zei dat ik dat zou doen en het verdween naar de achtergrond. Zoals denk ik bij meer vrouwen. Je bent de polonaise aan je lijf wel even zat na zo’n bevalling dus dat komt later wel weer. Ik had een fantastische verloskundige, waarbij ik mij enorm op mijn gemak voelde en mij heel erg begreep. Ik had er dus dan zeker voor gekozen om dit meteen bij en met haar te regelen als die mogelijkheid destijds al geboden werd.

Geen vertrouwen
Daar komt nog bij kijken dat ik geen vertrouwen meer heb in de anticonceptiepil. Dat zou je natuurlijk wat lichtelijk overdreven kunnen vinden, aangezien deze pil 14 jaar lang exact gedaan heeft waar hij voor diende, maar die ene keer dat het mis ging, is toch behoorlijk vertrouwen-beschamend. Ik werd zwanger door de pil heen, en ondanks dat wij super blij zijn met een sprankelende Roos in ons leven, zit ik er niet op te wachten dat dit nog heel veel vaker gaat gebeuren. Ik had het dus fijn gevonden om met mijn verloskundige, hier wat langer over door te praten.

Welk anticonceptiemiddel nu?
Ik gebruik nu dus nog steeds geen anticonceptiemiddel. Super slecht misschien maar ik weet het gewoon even niet. Nu letten we heel goed op wat we doen (hoi mam) in de hoop dat we dit op deze manier zo nog even zelf in de hand kunnen houden. Ik heb veel verschillende opties overwogen maar hoor zoveel nadelen over bijvoorbeeld een spiraaltje en een implantatiestaafje. De pil klinkt mij nog steeds het prettigst in de oren, maar ja dat vertrouwen…Daarnaast is het gebruik van een anticonceptiepil nu sowieso nog even een no-go omdat ik borstvoeding geef. Er zijn wel pillen die hierbij te gebruiken zijn las ik, maar die neem je elke dag in zonder stopweek. Continu dus. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden.

Je leest, ik ben nog enorm zoekende. Daarom zou ik heel graag ervaringen horen van andere mama’s.

Wat vind jij van de ontwikkeling dat de verloskundige voortaan anticonceptie mar voorschrijven en eventueel plaatsen?

Welk anticonceptiemiddel gebruik je, ben je er tevreden over en waarom koos je voor deze?

JOE! GROETJES!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Vivian 7 oktober 2015 at 13:46

  Voor mij was de keuze niet zo moeilijk, de enige optie voor mij was spiraal en daar ben ik ook erg over te spreken behalve de eerste paar maanden toen mijn lichaam moest wennen en ik dus last had van mijn huid, ontzettend humeurig was en mij niet zo happy voelde, maar nou was mijn roze wolk ook ver te zoeken dus of dat door de spiraal kwam.. I don’t know.. Ik ben vanaf week 16 bij de gynaecoloog in het zkh geweest waar ik ongeveer elke gynaecoloog wel heb gehad (o dat klinkt dubbel!) wik was ergblij dat ik mijn spiraal wel bij de verloskundige kon laten zette (waar ik tot week 16 geweest ben en die mij na de bevalling kwam checken) Geen ziekenhuis rompslomp meer en gewoon zonder gedoe dus dat was fijn!

  Kan mij voorstellen dat wanneer je 9 maanden “gecheckt” bent door dezelfde persoon dat het ook prettiger is om dan deze stap ook te nemen met die persoon! Dus goede ontwikkeling naar mijn mening!

  Wat betreft jou anti conceptie,.. Idee om als nog eens een afspraak te maken met de verloskundige die jou des tijds begeleid heeft? Misschien heeft ze goede tips etc om je te helpen die keuze te maken?

  Xx

 • Reply Renee 7 oktober 2015 at 16:54

  Ik had een spiraaltje en dat beviel helemaal top. Hij werd eruit gehaald i.v.m. onze kinderwens en het was eigenlijk direct raak. Ongeveer 3 maanden na de bevalling werd ik ongesteld. Ik slikte de pil, maar was vervolgens meer wel ongesteld dan niet, verder had ik ook wel last van bijwerkingen. Ik ben zelf vrij nuchter en dacht dat het niet zoveel uitmaakte, wat hormonen, maar ik was echt niet te genieten. Goed, gestopt dus en ‘goed opletten’. Momenteel twijfel ik nog hoe of wat, maar denk dat ik nu net zo goed nog even kan wachten tot kinderwens 2.0. en daarna weer een spiraal erin laten zetten.

 • Reply Tee 8 oktober 2015 at 15:16

  Ik had voor de twins een spiraaltje en heb die een aantal maanden na m’n bevalling ook weer laten plaatsen. (Beide keren gewoon door m’n huisarts trouwens).
  En ik ben hier heel blij mee. Toen en nu weer. Je rommelt op deze manier maar minimaal met je hormonen en het doet wat het moet doen op de juiste plek. En toen ik m’n 1e spiraal liet verwijderen was ik binnen een maand zwanger 😉
  Ik hoef nergens op te letten (wat fijn is, want ik vergeet dingen). Ik voel de hormoonverschuiving maandelijks, maar ben niet meer ongesteld. Ambassadeur spiraal hier dus. Ben zo benieuwd wat de nadelen zijn die jij hoort over de spiraal? Kan er zo snel even geen bedenken ?
  Overigens heb ik ook jaren de pil en de nuvaring gehad. Prima. Maar vind ik, vooral nu achteraf, veel gedoe.

 • Reply Jennifer 8 oktober 2015 at 15:28

  Ik zit met dezelfde twijfels als jij. Voor nu gewoon rubber, inderdaad door de borstvoeding. Maar de pil vertrouw ik gewoon voor geen meter meer. Dus ik was er een tijdje heilig van overtuigd dat ik dan maar een spiraal zou nemen. Tot een kennis zelfs zwanger werd mét spiraal. Die spiraal was buiten haar baarmoeder geschoten en dus toch hartstikke zwanger geworden, met een zwervende spiraal in je lichaam. Oh ik kan denk ik echt nooit meer zonder argwaan een partijtje rampetampen vrees ik. Als ons gezin vol is denk ik dat ik vriend maar moet overtuigen dat de kraan dicht moet want altijd maar dat gerommel aan mijn lijf ben ik dan denk ik wel zat. Maar ik kan er dus ook nog niet uitkomen, ik zit nu aan zo’n staafje in mijn arm te denken die je iedere 3 maanden moet laten bijvullen, daar hoor en lees ik dan wel weer veel positieve verhalen over.

 • Reply iooon 8 oktober 2015 at 18:02

  Omdat mijn cyclus maar wegbleef en we onze (met 2 jaar met succes uitgeoefende) tactiek van vruchtbare dagen rubber daardoor niet konden starten ben ik maar aan de pil gegaan. Die speciale voor borstvoeding. Maar hij is bijna op. Ik wil toch stoppen met de bv na 1 jaar dus, tijd voor de oude techniek. 😀

 • Reply Tess 7 augustus 2016 at 18:02

  I apirecpate you taking to time to contribute That’s very helpful.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge