Moederschap, Persoonlijk, Zwangerschap

Ik ben mijn eigen vleesgeworden nachtmerrie, and I love it!

8 oktober 2015

Ik ben iemands moeder en tot anderhalf jaar geleden dacht ik niet dat ik dat ooit zou worden. Inmiddels zit ik helemaal lekker in mijn rol en ben ik mijn eigen vleesgeworden nachtmerrie. Alles waar ik een enorme hekel aan had, dingen die ik verafschuwde, waarvan ik riep dat ik ze nooit zou doen, doe ik. Met gemak meerdere keren per dag. Ik ben er bewust van maar ik houd mij niet in. I love it en moet enorm om mezelf en mijn oude ik lachen. Gelukkig kan ik die oude ik nog heel makkelijk terughalen en kan ik prima relativeren naar hoe ik destijds over dingen dacht. Dat maakt dat ik het hele moederen met humor kan benaderen en dat is heel prettig!

Van een beetje zelfspot is nog nooit iemand slechter geworden dus met dat in het achterhoofd heb ik hier een fijn lijstje situaties waarvan ik ooit dacht ze never ever te gaan uitvoeren en nu met verve doe of deed tijdens zwangerschap…

 • Hysterisch tegen de ongeboren vrucht praten en mijn verkering opdragen dit ook te doen. We vonden dit beiden super raar, je zit een beetje richting kruis te lullen terwijl er echt niet heel veel respons komt. Tuurlijk Bewoog de ongeboren vrucht een aantal keer en daar kirde we dan heel hysterisch “ze reageert op onsssss” bij, maar in feite bewoog ze de hele dag door, ook als er geen gekakel van haar ouders te horen was.
 • Misbruik maken van het feit dat je bij 12 weken zwangerschap al een buik hebt met de omvang van een termijn van 7 maanden. Terwijl je in werkelijkheid gewoon blij bent dat je na al die jaren eindelijk je buik eens even niet meer hoeft in te houden. En als mensen dan zeggen “dat je al wel een flinke buik hebt voor 12 weken”, kwaad worden en zeggen dat de verloskundige de boel vast verkeerd berekend heeft en je misschien al wel veel verder bent.

IMG_7652Ter illustratie bij vorig punt: op deze foto was ik een half uur zwanger én had ik door het stoppen met roken al 10 dagen niet gepoept. Je kunt de baby hier bijna zien bewegen! HAHA!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Hysterisch poseren naast een net aangeschafte kinderwagen (zie eerste foto)
 • Wapperend rondlopen met een strook echofoto’s waar echt helemaal niets meer op te zien is dan een grijze vlek en wat strepen en er zelf van alles in zien. Als mensen dat dan niet ook zien, kwaad worden en het nog 36 keer uitleggen.
 • Een cursus borstvoeding volgen, daar met heel veel bombarie tegen iedereen grapjes over maken maar er stiekem heel veel van leren en blij zijn dat je gegaan bent.
 • Elke week een foto maken van mijn zwangere buik en deze op de sociale media gooien.
 • Een ruggenprik nemen tijdens bevalling, want “dat moet zonder ook prima lukken”. Haha ok Suus.
 • Gelukkig worden van op zaterdagavond thuis op de bank zitten met verkering en baby.
 • Overal een tet uit je shirt halen als het moet. Overal. Ook ’s middags in je stamkroeg tijdens een kop koffie terwijl je weet dat je beste vrienden daar diezelfde avond nog op de bar gaan staan dansen.
 • De exacte maanden noemen als iemand vraagt hoe oud je baby is. Hier had ik altijd echt een schurfthekel aan vroeger en toch ga je dit zelf doen.
 • Foto’s op Instagram zetten van je kind met weeïge versjes erbij.
 • Lelijk speelgoed kopen dat lawaai maakt en kleurtechnisch alles behalve in je interieur past.
 • Spullen in je huis opruimen omdat de baby er anders aanzit. Ik hoor het mezelf nog zeggen: “Nee dat ga ik echt nooit doen hoor, ze moet meteen maar leren dat dat niet kan.”
 • Over straat gaan zonder make-up en met warrig haar. Dit zou ik nooit doen had ik mezelf beloofd, nu maakt het in principe echt helemaal niets uit heb ik gemerkt, want als ik iemand tegen kom gaat alle aandacht uit naar de baby. Er is in het afgelopen jaar serieus niet 1 levende ziel op aard geweest die zei “jeetje Suus, leuke broek!” En dat is prima. Ik heb zelfs een keer de proef op de som genomen door met mascara op mijn kin naar de supermarkt te gaan. Ik ben net zo lang in en rond de supermarkt blijven dwalen tot ik minstens drie bekenden tegenkwam. Geen van allen zeiden iets over de mascara, allemaal opperde ze hoe weinig haar Roos toch had en hoe blauw haar ogen zijn. Joe! Prima.

Ik kan eigenlijk nog uren doorgaan met deze lijst want zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Ik heb mezelf tegen wil en dank ondergedompeld in het moederschap en uiteindelijk blijkt het allemaal veel minder erg dan gedacht. Ik ben iemands moeder en dat is fantastisch!

JOE! GROETJES!

p.s. Hebben jullie aanvullingen?

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Lenneke 8 oktober 2015 at 14:49

  Feest der herkenning hierboven. Mijn dank is groot voor dit fijne stukje tekst. Tot zaterdag! (Ook zo’n clubje wat ik vooraf verafschuwde ?)

  • Reply Judith 8 augustus 2016 at 19:42

   I’m not easily imrespsed. . . but that’s impressing me! 🙂

  • Reply Indy 9 augustus 2016 at 04:53

   gomervent services are not free true but do we have to give illigal aliens free housing, food stamp. welfare and medical. i thought these benefits are for citizens. we give 35k to 45 k in state beneits to per every illigal alien that dont even pay cal state income tax. and we wonder why we go broke. and last we dont have to be dependent on big corp on keeping their price down. just use austrian free market concept and they would be force to drop prices

 • Reply iooon 8 oktober 2015 at 15:41

  Haha ik heb het best goed volgehouden tijdens de zwangerschap om niet hysterisch te doen. Cynische ik bleef staan. Is na de bevalling verdwenen hoor. Hoewel ik wel kei hard na moeten denken als iemand de leeftijd vraagt. Net hoorde ik mezelf zeggen “ehhhhhh eind deze maand wordt hij 1”. :’) Fuck die maanden.

  • Reply Renee 8 oktober 2015 at 17:04

   Haha, ik begin nu al. “Ze is bijna 1.” En ik wed dat het straks is; “Ze is net 1.”

   • Reply Libby 9 augustus 2016 at 00:39

    im doing a prodject at school on the goodmans mouse lemur . i need to now there dibtthaebi,at description nand anthing else. thax and if you can send thatto me that would be grate

   • Reply bas air force 17 mei 2017 at 16:22

    ”He’s one of the true treasures and one of the most powerful voices that humankind has ever known,isabel marant chaussure, and now it’s a matter of passing his greatness onto future generations,isabel marant bottes,” Yames said.____Online:newmultitudes/___John Carucci covers entertainment for The Associated Press. Follow him at twitter/jcarucci_ap Related articles: _ Drink plenty o

 • Reply Marieke 8 oktober 2015 at 16:43

  Haha wat mooi! De meeste dingen doe ik nu (met 19 weken zwanger) nog niet, en ik ga er vooralsnog van uit dat ook “De exacte maanden noemen als iemand vraagt hoe oud je baby is.” niet gaat gebeuren. Maar dat weten we volgend jaar pas 😉

 • Reply Fleur 8 oktober 2015 at 17:00

  Heer-lijk. Ik zou nóóit een babyshower willen (man, wat was ik blij en verrast toen ik binnenstapte en al m’n vriendinnen daar zag zitten met slingers, taart, malle quizzen en cadeautjes), ik zou al helemaal nooit in verkooptrucjes trappen (hallo Aerosleep, Stokke-bedjes, ergonomische draagzakken, kliksystemen voor in auto’s en babyfoons zonder storingen), ik zou vooral ook nooit alleen maar over kinderen praten op feestjes, partijen en bijeenkomsten (sorry lieve vrienden, kennissen, familie maar jullie voeden het ook!), nooit of te nimmer zou ik m’n kind ‘vriendje’ of ‘liefje’ of welk zoetsappig verkleinwoord dan ook noemen (misschien is Lodeliefste nog wel het allerergste woord uit m’n vocabulaire), ik zou het niet in m’n hoofd halen om foto’s van m’n kinderen aan een ieder die het -misschien wel niet eens- wil te showen en dan serieus ook nog denken dat die mensen ook zo verlekkerd naar die blauwe ogen en lieve lachjes kijken… Gelukkig ben ik meestal helder genoeg om mezelf een halt toe te roepen. Meestal.

 • Reply Renee 8 oktober 2015 at 17:02

  Haha! Geweldig! Ik zei (zeg…) tegen iedereen; “Joh, ik wil niet zo’n moeder zijn die continu foto’s van d’r eigen kind laat zien, maar ik heb hier een foto op m’n telefoon die je echt even moet zien. Oh en nog een. Oh en dit filmpje, kijk dan. Duurt maar een minuutje hoor!” Tijdens de zwangerschap zei ik ook heel stoer dat ons kind echt geen speentje zou krijgen. “Ik ga borstvoeding geven en een speentje heeft mijn kind helemaal niet nodig.” Ten eerste, op dag 1,5 ben ik afgehaakt met de borstvoeding (dikke spijt later, maargoed) en de tweede nacht heb ik om 03:00 jankend tegen mijn wederhelft geroepen dat hij “verdomme NU die KUTSPEEN moet gaan uitkoken.” Dussss.

 • Reply Mama Marianne 8 oktober 2015 at 18:23

  he Suzanne wat een mooi stuk weer het boeit van A tot Z om het te lezen en ik herken hier vele dingen in , maar een ding moet ik toch even kwijt , ik/ wij hebben toch echt het afgelopen jaar wel meerdere keren je geroemd over hoe leuk je er uit zag en dat hebben we ook echt gemeend gezegd .
  ❤️?

  • Reply babyisthenewblack 9 oktober 2015 at 16:49

   Hey mam, was ook maar ‘bij wijze van spreken’. Kus!!

  • Reply Andi 9 augustus 2016 at 00:16

   I just found your blog and I am now hooked. You7r821&;#e ideas are wonderful and I am so greatful that you are sharing them and the how to’s. It’s 11pm and I am so about to pull out my brayer.

 • Reply Talitha 9 oktober 2015 at 10:53

  Oehh Suus, what about al die zwangere vrouwen die de hele dag over hun eigen buik staan te aaien? WAL-GE-LIJK! En ja hoor, 6 weken zwanger en hup; daar ging m’n hand 33 weken lang. Al wrijvend stond ik met mensen te praten. Ongegeneerd m’n hand op m’n buik terwijl ik stond af te rekenen bij de supermarkt. Nu ben ik al een jaar lang babybuik-vrij en nog steeds vraag ik me af welke functie het eigenlijk heeft. (& ja, ik stoor me er ook opnieuw weer aan bij anderen :-O )

  • Reply babyisthenewblack 9 oktober 2015 at 16:48

   Hahaha, dit is inderdaad ook een hele goede. Ik had het ook!

 • Reply Margot 9 oktober 2015 at 16:32

  Hahaha ALLES! Vooral punt 2. Met 8 dagen na het avondeten je jas ineens niet meer dicht krijgen en dan de eerste buikfoto maken want ‘ineens is die buik daar!’.

 • Reply Inge 5 november 2015 at 13:34

  haha, super, maar ja, we zijn toch wel allemaal een beetje zo 😉

  • Reply babyisthenewblack 6 november 2015 at 13:49

   Thanks, en fijn te horen dat ik er niet alleen in sta met mijn gekke gedachtes 😉

  • Reply Marilu 8 augustus 2016 at 23:10

   Review by P. M. Keating for Rating: Well, if you can still get one, buy it!The printer does a nice job with all printing, including photos, and generic ink is avlbaaile. These days it’s hard to find generic ink for most printers because the ink cartridges contain computer chips.

 • Reply Aletta 20 mei 2016 at 10:14

  Haha ja precies dit!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge