Lifestyle, Moederschap, Persoonlijk, Zwangerschap

Ik kraam, jij kraamt, wij kramen. Maar wat geef je dan cadeau?

20 oktober 2015

De kraamtijd wordt door iedereen heel anders ervaren. Waar het bij de een een magische tijd is vol roze wolken in een enorme suikerspin aan zoete en fijne gevoelens, zo is het voor de ander enkel een herstelperiode. Revalidatie waarbij tussendoor ook gewend moet worden aan een minimensje in huis, dat niet altijd super makkelijk verloopt omdat er enkel poep/plas en melk om de oren vliegen. Voel je niet schuldig als je niet meteen die roze wolk beleeft waar iedereen altijd zo hysterisch over is. Het maakt je beslist geen slechte moeder!

Foeilelijke kraamcadeaus

Wat ook voor enorme kraamtranen en postnatale depressie kan zorgen, zijn vreselijke kraamcadeaus. [Handig om te weten is wellicht dat ik graag overdrijf om mijn uitspraken kracht bij te zetten. JOE] Natuurlijk is een depressie vreselijk en ik zal hier verder geen grapjes (meer) over maken. Maar om aan te geven hoe ongelukkig je kunt worden van lelijke/gekke/onbruikbare kraamcadeaus was dit stukje gewoon echt even nodig!

Tijdens mijn zwangerschap heb ik heel angstvallig super vaak laten vallen hoe erg ik roze haat, om over strikjes en glitter nog maar te zwijgen. Ik hoopte hiermee een kleine sturing aan te brengen in het koopgedrag van mijn omgeving jegens ons nageslacht. Dat is aardig gelukt moet ik zeggen, we kregen eigenlijk alleen maar hele leuke dingen cadeau. De mensen die met kleding aankwamen, hadden dit heel zorgvuldig, strik- en glitterloos uitgezocht en mensen die het echt niet wisten, brachten een cadeaubon mee. Heel goed jongens, mama is trots!

Tips!

Hoewel ik heel goed wist wat ik absoluut niet cadeau wilde, wist ik toch ook niet heel goed wat dan wél. Eerste kindje en ik had echt geen idee wat handig of fijn zou zijn. Nu weet ik dat inmiddels wel en dacht dat het wellicht handig zou zijn als ik dit zou delen met “de wereld”. Dus voor aanstaande mama’s en papa’s, aanstaande tante’s, ooms, opa’s, oma’s die geen idee hebben wat ze een kraampaar cadeau moeten geven, volgt hier een fijn lijstje met ideeën.

 • cadeaubonnen. (Bol.com. HEMA, ZARA, H&M, Prenatal etc) Deze komen altijd goed van pas. Zeker als de kraamperiode voorbij is, de rust wat is wedergekeerd en je ineens met enorme lekkende tieten op de bank zit, kun je dus lekker online shoppen zonder dat je met je jeukende hechtingen van je reet af hoeft. Top!
 • Een draagdoek. Zeker leuk als je wat meer wilt uitgeven of je met een groepje vrienden en/of familie samen een cadeau geeft. Dit is een goede investering en iets waar de papa en mama zeker iets aan kunnen hebben. Pols wellicht vooraf wel even hoe het kraampaar hier tegenover staat. Misschien vinden ze op voorhand al helemaal niets, wat ik eigenlijk niet kan begrijpen, maar you never know. Lees hier ook even hoe fijn een draagdoek kan zijn bij krampjes van de baby! Een voorbeeld van hele mooie en fijne draagdoek als kraamcadeau vind ik Solly baby wrap.
 • Voorlees- of prentenboeken. Met voorlezen en plaatjes kijken, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Uit onderzoek blijkt dat vroeg beginnen met voorlezen een zeer positieve uitwerking heeft op de (taal)ontwikkeling van een kind. Het hoe en waarom lees je in dit artikel.

Een aantal voorbeelden van super toffe boekjes als kraamcadeau. Vooral rupsje nooitgenoeg voelboek en “mama kwijt”, zijn hier vanaf het begin favoriet!

 • Sophie de Giraffe. Dit is een bijtring in de vorm van een extreem vrolijke giraffe en het laatste jaar erg populair onder hippe ouders. Ik moet zeggen dat het ook gewoon een heel fijn ding is. Op een gegeven moment beginnen alle baby’s aan een orale fase die voor mijn gevoel nog zeker tot hun 16e gaat duren. Ik hoop van harte van niet, maar reken er maar op dat de komende jaren een baby vrijwel alles nog in zijn of haar mond gaat proppen. Niet altijd handig, wel als het Sophie de Giraffe is. Dit is tevens een bijtring prettig bij opkomende tandjes. Er zijn verschillende varianten en ook weer bij Bol.com te bestellen (zie mijn persoonlijke favorieten rechts, daar staat hij tussen en kun je hem meteen bestellen).
 • The birth poster. Hier schreef ik al een artikel over. Een poster met een schets van je baby op ware grootte met naam en gegevens erbij. Dit is een fantastisch kraamcadeau als je wat meer geld wilt uitgeven of in de gelegenheid bent om met wat meer mensen samen een cadeau te verzorgen. Wij kregen dit van mijn zusje en hij staat hier prominent in de woonkamer. Zo ongelooflijk prachtig en uniek.

Sommige tips zijn wellicht wat duurder dan de meeste mensen willen uitgeven aan een kraamcadeau. Maar misschien nog wel de beste tip is om eens te kijken of je een cadeau kunt geven met meer mensen samen. Je kunt dan echt iets geven waar mensen iets aan hebben en langer gebruik van kunnen maken.

Hebben jullie nog tips voor de ideale kraamcadeaus? Of leuke verhalen over foeilelijke gedrochten die jullie werden toegestopt tijdens je kraamtijd? Please deel die verhalen met mij, leedvermaack is het beste vermaack!

JOE! GROETJES!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply iooon 20 oktober 2015 at 13:35

  Dat boek wat ik jou cadeau gedaan heb geef ik graag als kraamcadeau. En ik heb nu een leuk treintje iets gevonden wat ook heel leuk is. En al vanaf 0 mee te spelen is.

  Zelf hebben we super veel plezier van Sofie, een mobieltje dat we gekregen hebben en het kraamcadeau “luiersponsor”.

  • Reply babyisthenewblack 20 oktober 2015 at 15:12

   Ik wil ook een luiersponsor!!!! 😉

   En ja dat boek wat we van jullie kregen is zo prachtig. Zijn we heel erg blij mee en is inderdaad een heel mooi cadeau. Indrukwekkende tekeningen vindt Roos altijd. X

 • Reply Chantal 20 oktober 2015 at 13:36

  Altijd superleuk om kleertjes te krijgen! Maar hou de seizoenen in de gaten!!!!!! En nog meer uitroeptekens!!!!! Je hebt niks aan dingen met korte mouwtjes maat 52, want pasgeborenen mogen helemaal niet chillen met blote armen. Dan moet er weer een rompertje onder en dan is het effect toch redelijk nihil. Ik kreeg & kocht zelf de scheetigste zomerspullen voor mijn beebie, die eind augustus pas werd geboren (niet echt een verrassing hoor) en toen BAF was het ineens herfst en koud enzo!

  • Reply babyisthenewblack 20 oktober 2015 at 15:10

   Haha zo waar allemaal. Voor een baby inderdaad niets buiten het seizoen kopen want daar heeft echt helemaal niemand iets aan. Lekker deze aanvulling Chantal. Thanks!

 • Reply Janneke 20 oktober 2015 at 15:14

  Haha! Hier ook haat aan roze en glitters 😉 Ik weet nog dat ik XL hydrofiel doeken (die van eden & anais zijn toch het fijnst) een top aankoop vond! Die gebruikte ik voor álles en worden nog steeds gebruikt. Verder iets liefs voor de nieuwbakken mama, baby heeft stiekem toch al genoeg. Oh en ook een fantastische voor die eerste weken: een zelfgemaakte maaltijd! Gewoon een schoteltje wat je zo in de oven kan stoppen oid. Lekker en vers koken en eten schiet er zo bij in die eerste periode!

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 20 oktober 2015 at 23:46

  Wij hebben heel veel kleertjes gekregen. Superlief, maar vaak zo onpraktisch. Kregen we enorm dikke vesten maat 56 met een mega capuchon eraan.. Sja dat ligt natuurlijk niet lekker voor een baby, zo’n enorme capuchon in zijn nek. Toen kwam een collega van mij opeens aan met een cadeaubon van de Prenatal. Wat een idee! Ik was dus zo’n sufkut die er niet aan had gedacht om dat gewoon te vragen haha. Maar mocht er ooit een nummer 2 komen, dan probeer ik het wel voorzichtig de cadeaubonnen kant op te sturen! 😉
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Mijn favoriete simpele tapas van PinterestMy Profile

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 20 oktober 2015 at 23:50

  Er schiet me nog iets te binnen. Ik weet nog met kerst (ik was toen al hoogzwanger) dat mijn nicht me allemaal hydrofiel doeken gaf. Ze zei toen: ik weet nu vind je het een stom cadeau, maar over een paar maanden ga je me zo dankbaar zijn! En boy, was she right! Helemaal met dat kind van ons dat alles onderkotste in het begin. Die doeken waren zo handig. Dus gewoon een ontzettend praktisch cadeau, al is het niet erg glamorous, is ook al heel fijn!
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Mijn favoriete simpele tapas van PinterestMy Profile

 • Reply Renee 21 oktober 2015 at 19:59

  Dit artikel zou iedereen moeten lezen die op kraambezoek gaat. Even serieus, het is onwijs lief bedoelt, maar ik heb de meest walgelijke outfits cadeau gekregen. Toen ik per ongeluk hoorde dat mijn afdeling (werk) met tien man geld ging inzamelen voor een cadeau (ik wist dat dat ongeveer een tientje de man zou zijn) heb ik m’n maatje van de afdeling vriendelijk, doch dringend, verzocht AUB een bon te halen ergens van en niet het bedrag aan kleding oid uit te geven. En dat is gelukt! En ik heb er super toffe outfitjes van gekocht.

  Ik geef zelf vaak (hoor mij nou, VAAK, alsof ik vaak op kraambezoek ga..) Milestone babycards cadeau. Mijn offline dreunden kennen die vaak nog niet. Ook heb ik sinds kort de One Line a Day boekjes ontdekt. Het vergt wat regelmaat, maar het is wel leuk om elke dag een zinnetje te schrijven. En dat 5 jaar lang.

 • Reply Carine 22 oktober 2015 at 16:10

  Ja hier was ook een van de allerfijnste kraamkado’s toch wel een heerlijke quiche met salade. Want die eerst week/weken heb je toch wel iets anders aan je hoofd dan koken. Tenzij je vriend chefkok is misschien ? Daarom hebben wij laatst ook met een vriendengroep in de eerste week bij de kersverse pappa en mamma om de beurt een maaltijd langs gebracht.
  Daarnaast hebben wij zelf geld voor een goed doel gevraagd ipv een kraamkado. Ons goede doel heet Baby zonder Grenzen (goede moeder en kindzorg via Artsen zonder Grenzen). Je krijgt dan ook nog een leuk rompertje en kan een eigen actiepagina maken. De totale opbrengst was bij ons ruim 1600,- Stel je voor dat mensen dat bedrag hadden uitgegeven aan “nutteloze” kraamkado’s…. En wees niet bang dat je helemaal niets meer krijgt want mensen blijven het moeilijk vinden om met lege handen aan te komen.
  Het allerbelangrijkste om NIET te geven zijn knuffels want hoe schattig ze ook zijn je krijgt er altijd teveel.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge