Favoriet, Hotspot, Interieur, Lifestyle

Hotspot: mijn lievelingskringloop

23 oktober 2015

Ik kringloop, jij kringloopt, wij kringlopen.

“Kringlopen” is door ons hier thuis gebombardeerd tot werkwoord. We doen het veel en vaak en halen er de meest prachtige schatten mee in huis. Die mixen we dan met de spullen die we al binnen hebben staan en zo maken wij ons huis steeds meer een eigen geheel. We hebben uiteraard ook “nieuwe” items en daar zitten ook wat dingen tussen waar we flink voor hebben moeten sparen, maar dat maakt het vinden van een “schat” bij de kringloop toch steeds weer heel waardevol.

Het is een sport geworden om alles zo bij elkaar te matchen dat het uniek, bijzonder, mooi maar toch niet te hysterisch wordt.

In Breda en omgeving zijn een stuk om 5 kringloopwinkels te vinden. Drie daarvan bezoeken we regelmatig. Twee zijn gewone standaard, saaie loodsen met te gekke spullen, maar eentje is echt heel bijzonder. Deze zit niet in Breda maar een kilometer of 10 verderop en is in prachtig een oud klooster. De organisatie die deze kringloop runt heet Emmaus.

IMG_0018

Samen wonen, samen werken, samen delen.

EMMAUS is een wereldwijde beweging, welke in 1949 door Abbé Pierre in Frankrijk is opgericht. Zijn eerste doel was onderdak te bieden aan de vele dak- en thuislozen in het naoorlogse Parijs. Door vodden te rapen en weer te verkopen, lukte het hem mensen met verschillende achtergronden met elkaar te verbinden, de groepen een bestaan te bieden en mensen hun eigenwaarde terug te geven.

Er werd een regel opgesteld welke voor de huidige woonwerkgemeenschappen nog steeds geldt: We zullen niet accepteren dat we in ons bestaan afhankelijk zijn van iets anders dan ons eigen werk.

Emmaus Langeweg streeft ernaar om de filosofie van Abbé Pierre uit te dragen. In het voormalige Kapucijnenklooster in Langeweg wonen en werken omstreeks twaalf mensen. Samen met een 70-tal vrijwilligers werken zij in hun eigen kringloopbedrijf, in het huishouden van de woongroep en aan het onderhoud van gebouwen en bedrijfsmiddelen.

De aan het samen werken en wonen verbonden structuur helpt velen om de draad van hun leven weer op te pakken en na verloop van tijd uit te stromen naar een zelfstandig bestaan.

Magische omgeving

Omdat de kringloop dus in een oud klooster gevestigd zit, is de omgeving op zijn minst magisch te noemen. Zoals ik eerder al zei kom ik er heel graag en echt tijdens alle seizoenen is deze plek super. Je komt binnen langs de kerk waar overal meubels staan uitgestald. Tafels, kasten, banken, bedden. Alles is geprijsd en er loopt meestal iemand van de stichting rond waar je bij terecht kunt met vragen of als je iets op het oog hebt.

Eenmaal door de kerk heen, kom je uit op een binnenplaats met bomen, bankjes, groen, omringd door de rest van het klooster waar in elke kamer/elk huisje weer een ander soort “winkeltje” gesitueerd is. Boven de ingangen van elk huisje hangen bordjes met wat er verkocht wordt en in elk huisje staat een vrijwilliger die je helpt met vragen of als je iets wilt kopen. Sommige artikelen zijn geprijsd, maar bij veel items wordt bij de kassa pas een prijs bedacht. Dit zijn altijd hele lage prijzen en er is zelfs mogelijkheid tot onderhandelen. Dat onderhandelen hebben wij nooit gedaan omdat de prijzen in eerste instantie echt al heel laag zijn.

Verder is er op het terrein nog een loods met tweedehands kleding. Daar is heel veel te vinden maar je moet, zoals bij elke kringloop of tweedehands kledingwinkel, wel even goed tussen de rekken zoeken. Er hangt een boel “oude meuk” maar er hangen ook zeker wat parels tussen.

Koffie, thee en taart

IMG_0021Op de binnenplaats van het klooster staan tafels en stoelen en er hangt een hele knusse sfeer. Je kunt in een van de huisjes koffie, thee en iets lekker halen en er staat altijd een kraam met verse groenten en fruit die zo die ochtend van het land af zijn getrokken. Super biologisch en hartstikke lekker verantwoord en alles!

Je kunt hier dus heel prima een hele middag doorbrengen, iets dat ik dus echt heel graag doe. Het liefst gaan we vroeg en gaan Martijn en ik allebei ons eigen gang. We zoeken elkaar tussendoor steeds wel even op maar over het algemeen zijn we in ons uppie aan het “kringlopen”. Aan het eind van de middag delen we trots al onze schatten met elkaar. Dit klinkt zo truttig dat we bijna in een romantische comedy kunnen figureren. Het spijt mij niet.

IMG_0019

Beperkte openingstijden

Iets dat ik persoonlijk wel heel erg jammer vind, zijn de beperkte openingstijden. De kringloop is maar twee keer per week geopend, namelijk:
Woensdag: 14.00 tot 16.00
Zaterdag: 14.00 tot 16.00

Dat is vrij weinig en vrij kort. Dat maakt dat het ook best wel eens behoorlijk druk kan zijn op die twee dagen. Logischerwijs is de woensdag vaak wat rustiger dan de zaterdag dus als je tijd hebt, ga dan op woensdag. Wij waren er afgelopen zaterdag rond 15.00 en toen was het ook prima te doen maar bij erg mooi weer kan het echt super druk zijn in het weekend.

From trash to treasure

Wat wij zoal aan schatten mee naar huis sleepten zie je op de foto’s hieronder. Een setje glazen met fles. Een Hygrometer die exact onder onze stolp past (HOEZEE) Lijstjes voor aan de muur, posters, schilderijtjes, oude radio’s etc. Te veel om op te noemen want dit is nog niet eens alles. Het moet wel een beetje lekker gestyled worden met de rest van de spullen in huis. Dus soms zetten we ook wat item weg en veranderen we om de tijd ons interieur een beetje door die dingen te verwisselen of ermee te schuiven. Elke item was niet duurder dan €5. De meeste zelfs onder de €2. Het setje met glazen en de fles samen was bijvoorbeeld. €4,50.

Handige info

 • Openingstijden
  Woensdag: 14.00 tot 16.00
  Zaterdag: 14.00 tot 16.00
 • Website
  http://www.emmaus-langeweg.nl
 • Adres
  Kloosterlaan 6
  4772 RA Langeweg
 • Telefoon
  0168 324 524

Al met al een waardige hotspot als je het mij vraagt. Zeker de moeite waard als je in de buurt woont óf als je een weekendje Breda doet. Met het openbaar vervoer is dit niet geweldig bereikbaar dus een auto is zeker gewenst.

Kringlopen jullie graag en hebben jullie voor mij en de rest van de lezers wellicht ook zo’n fijne kringlooptip? SPILL IT!

JOE! GROETJES!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 23 oktober 2015 at 17:13

  Ik hou zoooooo van kringlopen! Koop er vaak kleertjes voor ons zoontje of speelgoed voor hem. Ik ga heel vaak. In mijn woonplaats, maar ook daar buiten ga ik vaak kijken. Deze komt op mijn lijstje, al is Breda voor mij niet echt naast de deur. Heb wel tips voor je, maar die zijn voor jou dan weer ver weg helaas. Ziet er wel fantastisch uit zeg, deze!

  • Reply babyisthenewblack 23 oktober 2015 at 17:26

   Oh Ja speelgoed!! Dat kopen we ook wel eens hoor. De laatste keer vond ik dus iets dat ik haar eigenlijk voor haar verjaardag wilde geven. Een soort leerbord van Vtech met winnie de pooh. Kon het in de winkel niet vinden en bij de kringloop lag ie daar ineens. Splinternieuw! €3,50!!! Haha <3

 • Reply Marianne Mama 24 oktober 2015 at 00:05

  He Suzanne wat een mooi geschreven blog weer en ook die foto s …
  Knap van je dat je al die Wetenswaardigheden hebt opgezocht en weet te verwoorden .
  Bijzonder hoe je iedere keer alles weer in een mooi en boeiend behaal weet weg te zetten .
  Leuke tekst over een leuke plek !!!!!

  Mama

  • Reply Eloise 8 augustus 2016 at 22:36

   Essays like this are so important to brinaenodg people’s horizons.

 • Reply Hanneke 25 oktober 2015 at 10:39

  Oeh, deze is wel heel mooi. De meeste kringlopen zitten toch in een oude schuur ergens achteraf, maar deze plek is prachtig! Eens kijken hoe lang het rijden is vanuit Utrecht: ben erg benieuwd naar deze!

  • Reply babyisthenewblack 6 november 2015 at 13:36

   Áls je gaat, laat het me weten dan doen we gezellig een kop koffie ergens!

 • Reply Cassandra 21 november 2015 at 13:54

  Kringlopen is geweldig!! Wij hebben niet zo’n gave kringloop hier als die jij hier nu uitlicht. Wat een bijzondere plek, jammer van de openingstijden idd! Hier heb je wel een super leuke kringloop speciaal voor kinderkleding. De duurste merken zoals burberry, Tommy etc voor de allerkleinste prijsjes, precies waar ik van hou haha
  Cassandra onlangs geplaatst…Doe eens gek! Koop accessoires voor je manMy Profile

  • Reply babyisthenewblack 24 november 2015 at 12:47

   Oh wat heerlijk he! Ik koop ook vaak tweedehands kleding voor Roos. Bij deze kringloop is ook wel een grote ruimte met kleding, maar daar zit vaak voor de kleintjes niet heel veel tussen. Thanks voor je reactie, super leuk.

  • Reply Lavon 8 augustus 2016 at 18:04

   When I heard her voice, I thought she was a messed up black lady, probably 300+ pounds, depressed and drTining.khen I saw a picture and realized she was a little slip of a junkie, italian or puerto rican, not even black. a beautiful voice, going to take the long hard road to hell.Junkies generally are nuts. A good rule is not to associate with junkies. Remember, there is no bottom. They can go down for ever. They could pull up at any time if they wanted.

 • Reply Heidi 9 augustus 2016 at 00:51

  Thank you so much for making all the aretmgenrnas for me and my friends this past weekend. Umbi is a lovely hotel and I really enjoyed my stay at there. The staff, the water, the fish… everything was amazing. It was very difficult to leave.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge