Borstvoeding, Moederschap, Persoonlijk, Zwangerschap

Kraamzorg: kosten, duur, organisatie. Mijn visie.

26 oktober 2015

Zodra je erachter komt dat je zwanger bent, komen er een hele hoop dingen op je af. Er moet ineens veel geregeld worden en zeker als het je eerste zwangerschap is, kan dit nogal overweldigend zijn.

Een van die regeldingen is kraamzorg. Dat is in het begin van je zwangerschap nog een enorme “ver-van-je-bed-show” maar toch is het noodzakelijk dat je dit vroeg regelt zodat je na je bevalling verzekert bent van deze belangrijke zorg.

“In grote steden ben je met acht weken zwangerschap soms al aan de late kant om kraamzorg te regelen”

Wat is kraamzorg precies?

ab6ebaa3-9b87-4883-965a-ed6c01be71fa_546_fullimage_babyvoetjeKraamzorg is de zorg die een vrouw/gezin krijgt na de geboorte van een kind. Deze tijd wordt de kraamtijd genoemd. In de kraamtijd controleert een kraamverzorgende de gezondheid van moeder en kind. Ze temperatuurt, bekijkt eventuele hechtingen van de kraamvrouw en hoeveel bloedverlies ze heeft. Ook helpt de kraamverzorgende de kraamvrouw met douchen en aankleden als dit nodig is.

Zeker bij een eerste kindje geeft de kraamverzorgende veel tips en leert ze de kersverse ouders de fijne kneepjes van de verzorging van een pasgeboren baby. Ook de baby wordt regelmatig getemperatuurd en de genezing van de navel wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Samen in bad doen, de eerste luiers verschonen, handige tips om een heel klein babytje aan te kleden, de kraamverzorgende heeft het allemaal op zak. Super fijn en dit gaf mij persoonlijk een heel vertrouwd en zeker gevoel. Iemand die tijd en aandacht aan jou en je gezin besteed. Ik vond dit een hele bijzondere en fijne tijd.

Naast de praktische dingen, is de kraamhulp er ook “gewoon” voor een luisterend oor. Papa en mama worden is niet niks en zeker niet als dit voor het eerst gebeurt. Er komt overweldigend veel nieuws op je af en door de ervaring van de kraamhulp zul je zien dat ze jullie heel stabiel en fijn door deze eerste periode heen loodst.

Hoe lang krijg ik kraamzorg en wat kost dit?

In Nederland heeft iedere vrouw na een bevalling recht op kraamzorg. Kraamzorg zit namelijk in de basisverzekering. Standaard heeft iedere vrouw recht op een basispakket van 49 uur kraamzorg (als je borstvoeding geeft), verdeeld over 8 dagen. Dat is gemiddeld 6 uur per dag. Het wettelijk minimum is 24 uur, verdeeld over 8 dagen. Geef je geen borstvoeding maar kunstvoeding, dan bestaat het basispakket uit 45 uur kraamzorg.

Als je in het ziekenhuis bevalt, worden de dagen die je in het ziekenhuis moet blijven afgetrokken van het aantal uren kraamzorg. Voor één ziekenhuisdag lever je zes uur kraamzorg in. De dag dat je thuiskomt telt niet mee als ziekenhuisdag.

Er geldt voor ieder uur kraamzorg een wettelijke eigen bijdrage van € 4,15 (2015). Bij sommige aanvullende verzekeringen hoef je die eigen bijdrage niet te betalen. Dit verschilt per zorgverzekeraar en hoe uitgebreid aanvullend je verzekerd bent. Check hiervoor je zorgverzekeringspolis of neem contact op met je zorgverzekeraar.
Bron: oudersvannu.nl

Voor welke kraamzorginstelling kies je?

Dat is geheel aan jezelf. Het is verstandig om vooraf te kijken met welke instelling jouw zorgverzekering afspraken heeft. Er zijn namelijk zorgaanbieders die geen afspraken hebben met bepaalde verzekeraars, als je dan toch met deze aanbieder in zee gaat, komen alle kosten op jou zelf terecht.

Thebe kraamzorg

545_fullimage_kraamverzorgende2babyoparm_350x350Toen ik net zwanger was, vond ik het erg prettig om ervaringsverhalen van andere moeders te horen over hoe zij de kraamtijd beleefden en bij wie zij zorg afnamen. Elke zorgverlener predikt de beste in zijn vak te zijn, en van echte verhalen van échte mensen word je vaak toch een hoop wijzer dan van een informatief stuk ergens op de website van een zorgverlener.
Thebe Kraamzorg is een instelling die rekening houdt met dit soort wensen van mensen zoals jij en ik. Ze bieden ervaringsverhalen van mensen die reeds zorg ontvingen en zijn open en transparant over kosten en baten. Hun facebookpagina is een ontmoetingsplaats voor zorgverleners en zorgontvangers. Mensen kunnen hun persoonlijke verhaal hier kwijt zodat vaders en moeder in spé vanuit de eerste lijn een idee kunnen krijgen wat hen te wachten staat als ze met Thebe kraamzorg in zee gaan. Ik zelf vind dit een hele fijne gang van zaken en heb de zorg altijd al zeer prettig ervaren. Hele kundige hulpverlening, perfecte zorg voor moeder en kind maar ook de vader of mede moeder (want dat kan uiteraard ook) wordt in dit verhaal niet vergeten.

Deel je ervaring met Thebe en maak kans op een cadeaubon

Om verse ouders aan te sporen hun ervaringsverhaal met anderen te delen, heeft Thebe kraamzorg onlangs een actie in het leven geroepen. Die actie wil ik graag even aankaarten want dat maakt het voor mensen die op zoek zijn naar kraamzorg interessant en tevens kunnen mensen die reeds zorg ontvingen nu kans maken op een leuke prijs.

Ontving je ooit al kraamzorg via Thebe? Deel dan nu je ervaringsverhaal van ongeveer 10 regels door dit te mailen naar: hymke.valstar@thebe.nl
Hymke zal zorgen dat jouw verhaal op de facebookpagina terecht komt, het enige dat jij dan hoeft te doen is zorgen dat jouw verhaal zo vaak mogelijk gedeeld wordt door vrienden en bekenden. Het verhaal dat het meest gedeeld is op 16 november van dit jaar, ontvangt een  cadeaubon van Prénatal!

Ben je nog oriënterend naar welke organisatie het best aansluit bij jullie wensen wat betreft kraamzorg? Neem dan ook zeker eens een kijkje op de pagina van Thebe. Lees de verhalen en ervaar hoe persoonlijk persoonlijk nou eigenlijk is.

Lid worden van de Facebookpagina is natuurlijk gratis en daardoor word je altijd op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en eventuele acties van Thebe. Ik raad hem ten zeerste aan en hoop dat ik mensen die nog zoekende zijn, een handje heb kunnen hepen bij het kiezen van een goede zorgverlener.

Laat me weten als ik je enthousiast heb gemaakt, als je jouw verhaal gedeeld hebt met Thebe zodat ik op je kan stemmen, of als je al mama bent hoe jouw kraamtijd verlopen is en of je dingen een eventuele volgende keer graag anders zou zien.

JOE! GROETJES!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tory 8 augustus 2016 at 19:17

    disse:Sabe quando um conto encanta, apenas pelo mistério e pela forma que é contado um mito que poucos conhecem? Este foi seu conto, no Pacto. Um daqueles que poÃa­dremos escutar ao redor da fogueira e imaginar. Mas, por enquanto, não posso dizer quem são meus TOP 5, já que sou muuuuuito suspeita. rsE sim. rsrsrs para quem tentar me rastrear, vai acabar vendo que estou elogiando todos os autores.

  • Reply Easter 9 augustus 2016 at 03:42

    Heck yeah ba-ebye keep them coming!

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge