Lifestyle, Persoonlijk

Een ode aan DE FIETS

2 februari 2016

Een kind hebben maar geen auto klinkt voor veel mensen als onbegonnen werk. Toch doen wij dit al ruim een jaar zonder problemen of gedoe. Nu heb ik uiteraard geen elftal kinderen per fiets te vervoeren want anders was dat wel een ander verhaal geweest. Maar met eentje inclusief alle spullen die daar soms bij komen kijken, is dat echt best heel goed te doen.

Om andere moeders(to be) zonder auto wat moed in te spreken, deel ik vandaag mijn ervaringen en gouden tips. Ik heb er namelijk wel wat verzameld het afgelopen jaar. Vandaag staat de fiets op het menu, volgende week het openbaar vervoer. Smakelijk!

De fiets

In Nederland is de fiets een van de meest populaire vervoersmiddelen aller tijden. We staan er in dit kikkerlandje zelfs om bekend.

Een aantal fiets feitjes:grafiek3

 • Een kwart van al onze verplaatsingen en een derde van alle verplaatsingen tot 7,5 kilometer, doen we met de fiets.
 • Dat zijn jaarlijks ruim 4,5 miljard fietsritten.
 • Daarbij leggen we 15 miljard kilometer af.
 • Gemiddeld maakt een Nederlander ieder jaar 300 fietsritten goed voor zo’n 878 kilometer.

 

Ook ik ben iemand die graag en veel fietst. Niet veel in de zin van “Goh ik ga op zaterdagmiddag eens even lekker 40 km door de weilanden fietsen-fietser” (BEN JIJ GEK?!), maar meer een “ook als het regent wil ik nog wel eens de fiets pakken om naar het centrum te fietsen-fietser”. Ik heb nu sinds een tijd een heuse mama-fiets, van deze term krijg ik altijd een beetje uitslag maar hiermee is wel meteen duidelijk dat ik een enorm robuust en groot en zwaar apparaat onder mijn reedt heb, en daar fiets ik echt heerlijk op weg. Roos zit prins(es)heerlijk achterop, zwaait en roept naar iedereen en slaat met grote regelmaat een ritmisch deuntje op mijn gezellige bilpartij. Je begrijpt, het niet hebben van een auto zorgt zeker niet voor minder levensvreugde.

Boodschappen

Wel kan het lastig zijn als je flink wat boodschappen moet doen, maar daarvoor heb ik zo’n handig rekje aan mijn stuur. Daar zet ik prima een hele volle, zware boodschappentas op. Ik raad alleen wel sterk aan een kratje op het rek te monteren…zonder is dit evenwichtstechnisch echt een enorme uitdaging. Als je kindje goed kan zitten, kun je door de supermarkt met een winkelwagen. Je zet je nageslacht in het daarvoor bestemde kinderzitje en je hebt (bijna) geen kind aan ze. Wel even uitkijken dat ze niet ongezien het hele groenten-in-glazen-potten-vak leegmaaien met een uitgestoken armpje. Dat geeft best wel wat ellende kan ik je vertellen.

Regen

Daar word je nat van, als je nat thuis komt heb je het koud, als je het koud hebt mag je warme chocomel, op warme chocomel hoort slagroom, IN warme chocomel hoort rum (mits ouder dan 18). Conclusie: WE LOVE IN DE REGEN FIETSEN. JOE.

Fietsstoeltjes (voor en achter)

IMG_0057IMG_0058

Vanaf het moment dat je kindje goed zelfstandig kan zitten, dus zijn of haar eigen hoofd zodanig goed kan ondersteunen dat hij of zij niet meer omdondert, kun je gaan fietsen met je kindje. Je begint dan met een fietsstoeltje voorop. Je kindje zit zo dus tussen je armen in een stoeltje “aan” je stuur. Tot wanneer je kindje precies voorop in zo’n stoeltje zit, is afhankelijk van hoe je dit zelf graag ziet. Er zijn voorzitjes waar kindjes zelfs tot 3 jaar in kunnen. Roos zat rond haar eerste jaar al achterop, we hebben een ruim stoeltje met veel bescherming om haar heen. Ze zit dus goed ingesloten en dat geeft voor mij een veilig gevoel. Jammer wel, want ik kan haar niet zien en zij zit super ongezellig tegen mijn dikke derrière aan te koekeloeren, maar zij zelf schijnt dit allemaal uiterst plezierig te vinden, zoals ik eerder al zei drumt ze altijd een lekker moppie weg op die derrière. Om boodschappen te doen en dus een zware tas mee te sjouwen, vind ik dat achterop zitten toch ook echt wel veiliger.

Hier een aantal voorbeelden van stoeltjes die hoog in populariteit staan onder Nederlandse fietsouders.

Bakfiets

Twee kindjes zijn nog wel te vervoeren op 1 fiets en drie zou ook een optie kúnnen zijn als je het onderstaande filmpje mag geloven.

Dit filmpje, dat al vier jaar oud is, ging een poosje geleden zelfs de hele wereld over. Vooral Amerikanen konden hun ogen niet geloven dat deze moeder zonder problemen drie kindjes op 1 fiets vervoert. Het filmpje ging viraal en zorgde naast positief commentaar ook voor veel negatieve reacties. Het zou onveilig zijn en belachelijk om je kindjes zo te vervoeren in een grote (gevaarlijke) stad als Amsterdam. Ik moest eigenlijk meteen denken aan foto’s uit landen als India, waar men nog nooit gehoord heeft van regels en protocollen wat betreft deelnemen aan het verkeer. Daar gaan ze bij wijze van spreken met 16 koeien en 49 kippen opgestapeld op de bagagedrager de straat op! Afijn, het Parool sprak onlangs de moeder in kwestie over dit filmpje. Zij ontdekte pas nadat het geheel viraal over de wereld heen ging dat ze überhaupt gefilmd was. Lees hier het stuk uit het Parool

Iets vaker zie je ouders meerdere kindjes vervoeren in een bakfiets. Iets dat ik stiekem heel graag zou willen maar dat financieel even niet haalbaar is. Want wat zijn die krengen duur zeg! Ik droom van een Babboe-bakfiets en dit merk is ook de enige die mij zover krijgt om via FB soms mee te doen aan een win-actie. Want jeetje, ik vind het nogal wat. Maar dat even terzijde, ik denk dat een bakfiets echt ideaal is om meerdere kindjes te vervoeren. Je kunt meestal ook nog wat andere spulletjes in de bak kwijt en volgens mij is het ook nog een redelijk veilige aangelegenheid voor de kindjes zelf. En niet op de laatste plaats is dit voor kindjes volgens mij ook nog eens echt te gek! Ik zou het zelf als kind namelijk geweldig hebben gevonden om in zo’n bakfiets rond te worden gereden. Zeker weten!

Jong geleerd, oud gedaan

Specs van dit filmpje:

Fietsen jullie ook met je kleintje(s) of pak je snel de auto als je die hebt? Volgende week komt deel twee van deze serie online. Dan geef ik tips wat betreft openbaar vervoer. Wij zijn dol op de trein en de bus, ik geef je dan ook handige tips hoe je goedkoper kunt reizen met het openbaar vervoer!

JOE! GROETJES!

Bron fietsfeitjes fietsenbond.nl

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply mandy 2 februari 2016 at 18:47

  Fietsen gaat nog niet met onze baby van drie maanden … daarom ben ik heel blij met mijn auto . In de middel of niks wonen is leuk maar heel onpraktisch haha

  Nog even geduld dan kunnen wij ook op pad me de fiets

  Komen er nog tips over carnaval met een baby haha

  Groetjess

  • Reply babyisthenewblack 2 februari 2016 at 19:01

   Ja daar heb jij ook wel een goed punt hoor Mandy, wij wonen behoorlijk centraal. Anders was dat met de fiets toch ook weer net iets lastiger.

   Leuk vooruitzicht met je kleintje straks!

   Die carnavalstips ga ik in overweging nemen haha. Thanks voor de input.

 • Reply Saskia 2 februari 2016 at 19:11

  Ik was zo’n klein kind dat ik tot groep 4/5 in het voorzitje heb gezeten. Kleine stukjes hoor, zoals naar en van de basisschool. Broer zat achterop en vaders fietste. Later, toen het voorzitje naar de buren was gegaan, stond een van ons op de stang (vrouwen fiets).

  Geen kind nu, maar wel zonder auto en met hond. Ik mis de auto. Het lukt prima zonder. Met het OV naar mijn ouders duurt gewoon drie keer langer dan met de auto. Dus dan ga je niet meer “even” langs. Maar de hond vind het leuk, want die krijgt van iedereen aandacht. Haha.

 • Reply Michelle 2 februari 2016 at 19:18

  Ik heb niets op deze blog te zoeken maar vond het toch interessant haha. Maar moet je nou een kratje demonteren (dus van het rekje afhalen) of juist monteren om erop te zetten volgens jou? Dat werd mij niet helemaal duidelijk, haha!

  • Reply babyisthenewblack 2 februari 2016 at 19:46

   Dat moest dus MONTEREN zijn, ook ik ben wel eens in de war. JOE! Thanks 😉

   Also: super leuk dat je toch komt lezen, ik probeer zo on-moeder-mutserig te schrijven zodat veel dingen ook leuk zijn voor mensen zonder kinderen 😉

 • Reply Nicole 2 februari 2016 at 19:24

  Ik denk dat het prima te doen is zonder auto en dat het vooral afhangt van wat je gewend bent inderdaad. Onze gastouder fietst rond met alle gastkindjes in een bakfiets, en die kinderen vinden het prachtig!!
  Wat ik me wel af vraag is hoe jullie dat doen met een vakantie, weekendje weg oid? Want dan moet je vaak nogal wat zooi meenemen, campingbedje etc.

  • Reply babyisthenewblack 3 februari 2016 at 12:54

   Eh ja, daar vraag je wel wat. Vorig jaar zijn we een weekje in een bungalowpark geweest en toen hebben we een auto geleend van iemand. Puur omdat we inderdaad zo ontzettend veel zooi mee moesten nemen. Dat lukte gewoon niet met openbaar vervoer. Dit jaar willen we graag naar het buitenland met het vliegtuig. En dat kan weer veel makkelijk wel met openbaar vervoer. Roos is wat groter nu dus wellicht dat we iets minder spullen mee hoeven nemen. En verder regelen we dat alles daar aanwezig is. Van en naar schiphol is alles heel goed te doen met OV.

 • Reply Gwen 2 februari 2016 at 21:43

  Wij hebben dus ‘verplicht’ een bakfiets gekocht toen ik zwanger was van Quinn. Want tja, anders moest ik zo’n zeven/acht maanden alles wandelend doen en dat was naar het kdv en dan terug en mijn fiets pakken om naar het werk te gaan nogal uhm tijdrovend. De bakfiets was ideaal. Een Babboe ook, en absoluut een aanrader. Via Mp zijn ze gelukkig voor (meer dan) de helft van de prijs te vinden. Anders zat het er hier ook niet 🙂 Prima te doen zonder auto (en toch stiekem wel heel blij na 3,5 jaar moeder zonder auto dat we er bijna eentje gaan kopen hihi).

  • Reply babyisthenewblack 3 februari 2016 at 12:45

   Oh jullie hebben er 1? Tof! Welke heb je? Ik ben namelijk erg benieuwd wat fijner is: die met een bak en drie wielen of gewoon een tweewieler. Heb inderdaad marktplaats al eens bekeken maar kon nog niet echt iets in de buurt vinden. Nu is het ook nog niet noodzakelijk maar met een eventuele tweede denk ik toch echt wel. Thanks!

 • Reply Marlon 2 februari 2016 at 23:28

  Leuk stuk! Weet je dat er ook van die ‘aanhangertjes’ zijn voor achter de fiets ?
  Heel handig te gebruiken als boodschappenkar, makkelijk om om te zetten naar kinderwagen (scheelt weer uitmaaiende armpjes ?) en neemt minder ruimte in als een bakfiets ?ow en fietst ook wentbaarder en minder zwaar ?

  • Reply babyisthenewblack 3 februari 2016 at 12:43

   Kun je die ombouwen naar kinderwagen?? Jeetje dat klinkt ideaal! Ik weet wel welke je bedoelt ja, die kratjes achter de fiets. Maar dat je die ook als kinderwagen kon gebruiken wist ik niet. Zal mij er eens in verdiepen. Thanks!

 • Reply Linda 2 februari 2016 at 23:53

  Wij hebben beide geen rijbewijs en dus ook geen auto. Ml heeft wel een scooter, die fiets ook liever niet. Ik fiets normaal wel altijd veel, maar sinds de geboorte van Elaiza heb ik niet veel meer gefietst (ivm bekken) ze is nu 13maanden en ook nog niet op de fiets mee geweest. Binnenkort eens doen. Boodschappen doe ik te voet, winkelcentrum zit op 500m.

  • Reply babyisthenewblack 3 februari 2016 at 12:41

   Ideaal zo’n winkelcentrum vlakbij huis! Dan hoef je ook niet echt te fietsen. Leuk om binnenkort wel eens te proberen met je kleintje ja, als je bekken het toelaat dan he!! Veel plezier alvast.

 • Reply Jennifer 3 februari 2016 at 00:08

  Ook hier geen auto dus. In de stad doen we eigenlijk alles lopend of op de fiets en daarbuiten met het OV. Alleen ter vervanging van dat laatste zou ik wel een auto (en rijbewijs) willen, maar dat is op zich ook niet heel erg nodig want zonder die auto komen we nog steeds overal. Ik denk ook eigenlijk dat ik het vooral ontzettend irritant zou vinden om een auto te hebben in de stad, want ik zie onze bovenburen met hun twee auto’s altijd rondjes rijden op zoek naar een parkeerplek. Dan grinnik ik eventjes als ik Melle’s bolide gewoon door de voordeur naar binnen kan rijden.

  • Reply babyisthenewblack 3 februari 2016 at 12:40

   Hahaha dat is echt 1 van de grote voordelen ja Jennifer! Nooit parkeergeld betalen, nooit benzine en nooit ellenlang zoeken naar een parkeerplaats. Ideaal! Zeker met het openbaar vervoer is het fijn, je stapt in, ploft neer als er plaats is en hoeft nergens over na te denken, enkel waar je eruit moet. Ik vind het ideaal. Maar ook de fiets is fijn, geeft mij toch net dat beetje meer mobiliteitsgevoel omdat je geen rekening hoeft te houden met vertrektijden etc.

 • Reply Vlienelien 3 februari 2016 at 09:48

  Heel fijn deze serie. Er wordt mij echt een schuldgevoel aangepraat van hier tot Tokyo door sommige mensen (van buitenaf). Vroeger deden wij alles op de fiets. Heb ook genoeg mensen om mij heen met meerdere kinderen en geen auto, gelukkig. Ik zou best een auto willen hebben, maar het zit er financieel gewoon niet in. En de keren dat we er eentje kunnen lenen voor een week bijvoorbeeld, dan pak ik toch sneller de fiets ? Zonde van het geld dus.
  Ik zie nu alleen nog op tegen de tijd tussen geboren worden en mee kunnen op de fiets. Alles is hier dichtbij hoor… Maar toch…

  • Reply babyisthenewblack 3 februari 2016 at 12:38

   Een schuldgevoel aangepraat?? Wat ontzettend stom! Er zijn super veel mensen die geen auto hebben dus dat gaat helemaal goed komen hoor. Geen zorgen. De volgende gaat over het OV en die kun jij zeker gebruiken voor de tijd tussen bevallen en fietsen in. Het OV is tegenwoordig heel erg goed aangepast op reizen met kindjes, ik doe het bijna dagelijks. Want zelfs met fiets ter beschikking, vind ik het soms echt handiger om de bus te pakken.

 • Reply charlotte 5 februari 2016 at 01:17

  Ik doe eigenlijk alles met de auto. Ik zou best wat vaker willen fietsen, maar aangezien ik op een boerderijtje, tussen de weilanden, best ver van een dorp woon en altijd tegenwind heb doe ik het veel te weinig. Alleen met echt mooie dagen en te veel tijd kont het er van.

  • Reply babyisthenewblack 5 februari 2016 at 12:18

   Oh ja dat begrijp ik echt heel goed. Als ik zo zou wonen als jij/jullie dan moest er ook een auto zijn hoor. Anders is dat bijna niet te doen joh. Maar even, wat een droom zeg, op een boerderijtje <3

  • Reply Dina 8 augustus 2016 at 23:58

   That’s really thiinkng out of the box. Thanks!

 • Reply Vlijtig Liesje 5 februari 2016 at 12:21

  Of je een auto nodig hebt hangt erg af van waar je woont vind ik. In de stad zou ik geen auto hoeven. Dan zou ik fietsen en het ov gebruiken. Op het platteland is een auto toch wel erg handig.

 • Reply Nicole 19 april 2016 at 17:47

  Wij zijn onlangs van 2 auto’s naar 1 auto gegaan en nu ga ik dus meer met de fiets omdat mijn man de auto naar zijn werk heeft. Voor hem is het amper te doen om te fietsen ivm zijn fysieke werk en handicap. Maar voor mij is het alleen maar goed. Alleen soms is op de fiets niet te doen als ik bijv naar het ziekenhuis moet. Wij hebben namelijk geen ov in ons dorp. Zelfs geen bus haha!
  Nicole onlangs geplaatst…Weight Watchers update #3 | Hiep hiep hoera!My Profile

 • Reply De Boekhouder 17 mei 2016 at 11:05

  Als je niet persé een auto nodig hebt zou ik het gewoon niet doen. Als je bijvoorbeeld in de stad woont is het toch onmogelijk om te parkeren en kun je beter een goedkope scooter of een fiets nemen. Maarja als je ver moet reizen steeds is een auto toch wel handig. Anders kun je beter het geld besparen, dan kun je nog eens lekker op vakantie!

  • Reply babyisthenewblack 18 mei 2016 at 09:58

   Helemaal mee eens. Tot nu toe hebben we een auto nooit echt gemist. Maar ik merk nu met een kind dat het soms toch fijn zou zijn om er eentje te hebben. Maar geen enorme beperking. Openbaar vervoer en fiets gaan nog steeds heel prima.

   • Reply Jorja 8 augustus 2016 at 23:26

    Your article was exnlcleet and erudite.

  Leave a Reply

  CommentLuv badge