Gezondheid, Moederschap, Persoonlijk

Mijn kind kan de pot op!

2 april 2016

Een wereld zonder luiers. Jeetje wat klinkt dat fantastisch in mijn oren. Althans, begrijp me niet verkeerd. Ik bedoel natuurlijk niet een wereld waarin luiers niet bestaan. Jeetje zeg. Nee hoor, ik ben de levende ziel die de luier heeft uitgevonden elke dag meerdere malen zeer dankbaar. Ik bedoel natuurlijk een zindelijke wereld zonder luiers! 

Toen Sanne van La VieSagista mij laatst via snapchat vroeg hoe ik zindelijkheid aanpak bij Roos, ze heeft een zoontje James van exact dezelfde leeftijd, ging ik erover nadenken en dat was meteen een mooie aanleiding om dit ook met jullie te delen.

Niet zelfstandig zitten? Wel zelfstandig poepen!

Nog voor Roos zelf kon zitten grapten wij al vaak over haar mogelijke zindelijkheid. Altijd als haar luier uit ging, ging ze standaard plassen en vaak zelfs ook poepen. Gevolg dat mevrouw vrijwel altijd een droge luier had, nog nooit luieruitslag heeft gehad en de gordijnen op haar kamer al meerdere malen zijn besmeurt met poep en plas. Hoera voor de spuitluiers! Op veel fronten best heel ideaal maar gordijntechnisch vooral erg jammer.

“Ieder nadeel heb z’n voordeel” – Johan Cruijff

Zoals bij elk onderwerp betreft ouderschap zocht ik op het wereldwijde web naar antwoorden en situaties rondom zindelijkheid bij kinderen. Ik kwam een artikel tegen waarin wordt gesproken over ‘babyzindelijkheidscommunicatie’. Het insinueert dat baby’s al ver voor hun eerste verjaardag kunnen communiceren als het om plassen en poepen gaat. Er is onderzoek naar gedaan en het blijkt helemaal niet raar om al bij hele jonge kinderen bezig te zijn met zindelijkheid. In Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika is het zelfs al eeuwenlang heel gewoon. Moeders voelen aan wanneer hun kind een behoefte moet doen; reageren daar direct op en zorgen ervoor dat het op de juiste plaats terecht komt. Uit praktisch oogpunt ontstaan, zoals ons veelvuldig luiergebruik uit ONpraktisch oogpunt geboren is. Overal poep en plas in je huis ís gewoon heel onpraktisch als je ook nog honderd andere dingen te doen hebt, de hele dag aanvoelen of je kind misschien moet poepen trouwens ook!

Lees hier het artikel dat ik tegen kwam waarin je meer informatie vindt over babyzinderlijkheidscommunicatie ook wel BZC afgekort. Ik heb daar specifiek verder niet echt bewust iets mee gedaan maar het is zeker interessant.

Van potje naar grote-mensen-wc

Zodra Roos begon te kruipen en een beetje zelfstandig kon zitten, toonde ze interesse in het potje dat we al met haar geboorte van iemand cadeau kregen. Toen vond ik dat naast schattig gewoon ook echt een heel raar cadeau voor een pasgeboren baby. Want in mijn hoofd begonnen kinderen pas rond hun derde met zindelijkheidstrainingen. “Maar wat weet ik nou van kinderen” dacht ik daar dan meteen achteraan en zette het ding in de badkamer. Naast dat het een aantal keer op haar hoofd belandde, ging ze er ook wel eens op zitten als we in de badkamer bezig waren. Zo ook “per ongeluk” eens zonder kleding en warempel toen ze opstond lagen er drie verdwaalde druppels urine in het potje. Over de plas ernaast praten we niet. Als een hysterisch uitzinnige menigte negenmaandenbeursgangers prees ik Roos de hemel in en belde mijn verkering om te zeggen dat ons kind van 8 maanden zindelijk was!! Vanaf dat moment heb ik haar steeds bewust elke dag even op het potje gezet maar daar begreep ze uiteraard echt geen snars van. Ze wilde continu opstaan maar was wel altijd zeer geïnteresseerd in wat er op “de grote” wc gebeurde.

 

 

Omdat ze inmiddels al wel meerdere malen kleine én grote boodschappen toevallig op het potje had gedaan, kochten wij een wc-brilverkleiner. Die leg je op de wc-bril van je normale toilet zodat je kindje daar makkelijk op zitten zonder dat het steeds met zijn of haar kleine gat in de wc zakt. Het voordeel hiervan is dat ze zelf niet op kunnen staan. Ik ben vanaf dat moment steeds op de grond voor de pot gaan zitten en doe spelletjes met Roos, zing liedjes en kietel haar. Ze vindt het een feest om op de wc te zitten en steeds als er een boodschap komt, groot of klein, prijs ik haar de hemel in.

“ik heb ook niet altijd de tijd (en zin) om als een aasgier de poepsignalen van mijn dochter in de gaten te houden.”

Dat gaat al een behoorlijk lange tijd erg goed en bijna elke keer als ik haar op de wc zet, doet ze een boodschap. Soms alleen plas maar vaak ook poep. Lange tijd heb ik gedacht dat het steeds toeval was maar na een tijdje denk ik toch dat Roos het ritueel van “naar de wc gaan” een beetje begint te begrijpen. Ze is alles behalve zindelijk hoor want ze draagt gewoon luiers en ik heb ook niet altijd de tijd (en zin) om als een aasgier de poepsignalen van mijn dochter in de gaten te houden. Maar ze gaat meerdere malen per dag naar de wc en doet daar dan ook vaak haar behoefte. Op dagen dat ze naar het kinderdagverblijf gaat, gaat ze niet of nauwelijks. Daar hebben ze helaas niet de tijd om zo’n jong kindje als Roos de hele dag te observeren of ze wel of niet naar de wc moet. Ik hoop dat ze binnenkort wat meer zelf gaat aanvoelen en het aan kan gaan geven. Dan gaan ze dat daar natuurlijk ook oppakken.

Dit boekje ligt bij ons op de wc. Ik had het als kind al om zindelijk te worden en nu lezen we dit met Roos. Het is een echte aanrader. Bestellen kan hier:

Hoe pak ik dit aan?

 • Zodra Roos signalen vertoont dat ze misschien wel naar de wc zou moeten (windjes laten, met haar handjes tussen de benen, op haar hurken zitten en drukgeluidjes maken) vraag ik aan haar of ze naar de wc moet. Vaak knikt ze dan “ja”, Ik zet haar op de wc en ga voor haar op de grond zitten.
 • Als Roos op de wc zit benoem ik vaak dat ze mag plassen en/of poepen.
 • Vaak maak ik er een gezellig rood hoofd bij en doe alsof ik zelf een enorme keutel vaarwel ga zeggen. Dat lijkt ze sinds kort erg goed te begrijpen want ze doet mij dan na.
 • We zingen liedjes als Roos op de wc zit en kietel haar wat. Ik denk dat het ‘naar de wc gaan’ zo een positieve ervaring is en hoop dat dit zo zal blijven.
 • Ik laat haar niet te lang zitten. Een mens krijgt onbewust persdrang door het zitten op een wc. Als je dit te lang achter elkaar voortzet zouden er aambeien kunnen ontstaan. Nou zal dat wel meevallen bij zo’n ukkie maar heel lang zitten als er niets komt is ook gewoon niet nodig lijkt me.
 • Ik laat haar NOOIT alleen op de wc zitten! Is veel te hoog en veel te gevaarlijk, stel dat ze voorover valt…
 • Ik leg er absoluut geen druk op. Als ze in haar luier poept of plast: PRIMA! Ik denk dat omdat we hier vroeg mee beginnen, we de tijd hebben om er lang over te doen. Er is geen druk (HAHA DRUK!)
 • Als er gepoept is en de billen zijn schoon, zwaaien wij de drol altijd gezellig samen uit. Hier wordt Roos erg blij van. Mijn eigen ziel sterft elke keer een beetje als ik dit doe en denkt “ik ben zo’n moeder geworden die naar poep zwaait…”

Vooralsnog zitten wij nog hartstikke in de luiers hoor en dat gaan we ook echt nog wel een tijd blijven maar ik ben toch blij dat we hiermee zijn begonnen en dat ik merk dat Roos zich er al een tijd voor interesseert. Ook weer zoiets waar ik 0 verstand van had en wat nu eigenlijk vanzelf loopt.

Ik kijk uit naar de zomer zodat ik Roos lekker in haar blote billen door het huis kan laten paraderen. Hopelijk kan ze dan nog iets beter aangeven dat ze moet anders heb ik naast gordijnen met poep óók een Perzisch tapijt met remsporen…

 

Benieuwd naar jullie ervaringen rondom zindelijkheid bij je kinderen. Je eigen zindelijkheid mag je voor jezelf houden 😉

JOE! GROETJES!

[DISCLAIMER] Elk kind is anders en elke ontwikkeling loopt anders. Als jouw kind nog lang niet bezig is met zindelijkheid voor zijn of haar eerste jaar dan is dat heel normaal. Roos is tot nu toe met heel veel (motorische) ontwikkelingen erg snel maar praat vervolgens nog enkel Russisch 😉 Ik geef alleen aan dat er onderzoeken zijn richting vroege zindelijkheid en hoe je hier je voordeel mee kunt doen (of niet) is aan jou! LIEFS!

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Manon 2 april 2016 at 16:19

  Ooh Roos, knap kind dat je d’r bent! Ik heb nog geen zin in potjes en zindelijkheidsdingen, ben lui aangelegd. Hier alleen nog maar luiers maar meneer komt wel altijd met mij mee naar de wc en dan vertel ik wat ik doe en luisteren we altijd naar de plas en samen doortrekken (ja sorry ranzig) en dat vindt hij wel leuk. Ik kan wel eens een potje gaan kopen, al is het maar om op te zitten haha. Hij geeft ook echt niet aan wanneer er geplast of gepoept moet worden, als ik een poephoofd zie dan zit de broek al vol…
  Manon onlangs geplaatst…Mijn favoriete webshops voor kinderenMy Profile

  • Reply babyisthenewblack 2 april 2016 at 21:47

   Haha dat samen naar de wc gaan is zo gezellig maar soms ook zo bloedirritant! Maar daardoor leren ze wel dat het prima is volgens mij. Je kunt altijd inderdaad een potje aanschaffen en in de badkamer wegzetten. Als ie daar rondloopt in zijn blote gat heb je misschien net als ons geluk als ie er een keer op gaat zitten. En ze raken er vanzelf voor geïnteresseerd geloof ik. Bij een poephoofd is het wel rennen ja, dat herken ik hahaha.

 • Reply Bregje 2 april 2016 at 21:36

  Wat knap van Roosje! Hier staat t potje nu een paar maanden in de woonkamer, heb get gekregen en leek me wel handig als het langzaam onderdeel van het huishouden wordt.
  Heel soms geeft Laurens al aan dat hij op het potje wil, maar als ik dan zijn luier uit heb wil hij toch niet meer. Komt vanzelf wel, denk dat hij er vanaf mei wat meer interesse in krijgt als hij in de peutergroep komt met oudere kindjes. Tot die tijd lekker in de luiers en bij mooi weer in de blote billen in de tuin!
  Bregje onlangs geplaatst…Het is weer National Glamour Day!My Profile

  • Reply babyisthenewblack 2 april 2016 at 21:48

   Al heel top dat ie het soms aangeeft! En dat het onderdeel van het huishouden wordt is een hele goeie gedachte denk ik. Ik heb er natuurlijk ook allemaal 0 verstand van en “doe maar een dotje”, we gaan zien hoe het verder verloopt. ZIN IN BLOTE BILLEN IN DE TUIN!!!! <3

 • Reply Roos 2 april 2016 at 23:12

  Ik heb 4 kinderen. 3 jongens en 1 meisje. De jongens allemaal rond hun 3e zindelijk want daarvoor gewoon geen idee en geen interesse in het wc gebeuren en ik heb niet de moeite genomen om er heel bewust al eerder mee bezig te gaan. Wel kort geprobeerd bij de oudste maar al snel gemerkt dat hij er niet aan toe was. Maar Nova was al met 20 maanden zowel ’s nachts als overdag zindelijk. En ik weet niet zo goed waar het door kwam dat zij zoveel eerder zindelijk was dan haar broers. Meisje? Jongste en alles graag na willen doen? Ik was thuis en kon dus haar signalen makkelijk oppikken. Toen mij duidelijk was dat ze er klaar voor leek (op het potje willen zitten, aangeven dat ze moest plassen/poepen) heb ik haar luier uitgelaten. Eerste dagen ging het af en toe mis maar al snel niet meer. Ik ben zelf nog steeds verbaasd hoe dit is gegaan 🙂

 • Reply Nicole 3 april 2016 at 06:53

  Wat goed van Roos! Knappe meid! Ons zoontje is pas 14 maanden, dus we zijn er eigenlijk totaal nog niet mee bezig. Maar heb de tips goed doorgelezen! Handig voor over een paar maanden!

  • Reply Buffy 8 augustus 2016 at 19:54

   Real brain power on diyalps. Thanks for that answer!

 • Reply Jodi - liefthuis 3 april 2016 at 17:55

  Dat boekje hadden wij als kind ook en heb ik na de geboorte van onze spruit gekregen van haar. Binnenkort ga ik ook maar eens een potje aanschaffen terwijl mijn gevoel zegt, hij is nog zo klein ( 10 maanden).
  Wel nuttige tips, ik zie mezelf ook al als een malloot coor de wc zitten of naast het potje. Haha

 • Reply Vina 8 augustus 2016 at 23:24

  Well done arcilte that. I’ll make sure to use it wisely.

 • Reply Liek 21 augustus 2016 at 00:10

  Ik moet zeggen dat ik je erg grappig vind. Een beetje omdat je als mezelf klinkt. Dat had ik ook bij die boeken van tijger, tanga’s en tongzoenen. Ken je die? Zijn voor tieners maar errug grappig. Oke doei!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge