Fashion, kids

(*)Babyvoetjes en de eerste schoenen

3 mei 2016

Schoenen. Ze zijn er in alle vormen en maten en zelfs al voor de allerkleinste. Wanneer jij je kleintje schoenen aangeeft is natuurlijk helemaal jouw zaak. Maar toch is het misschien fijn om te weten hoe de ontwikkeling van kindervoeten verloopt. Ik was hier zelf namelijk erg benieuwd naar en zo blijkt dat babyvoetjes beter nog helemaal geen schoenen kunnen dragen. Lekker op blote voetjes of met sokken aan door het huis dartelen blijkt veel beter voor de ontwikkeling. Hoe dat zit lees je in dit stuk.

Ik ging op onderzoek uit naar de ontwikkeling van die kleine voetjes en sprak hiervoor met artsen, podotherapeuten en een schoenleverancier.

“Want als de basis goed zit, loopt de rest vanzelf. ;)”

trappelen als oefening

Bij de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Een baby oefent deze spieren door te trappelen met de voetjes, dat “gefietst” in de lucht is dus zeker ergens goed voor. Het voetje van een baby ziet er nog erg plat uit omdat er een dik vetkussen omheen zit. In de eerste jaren verdwijnt dit vetkussentje en ontstaat er langzaamaan een voetholte. Dat is ook meteen de fase waarin een kindje zijn of haar eerste stapjes zal maken (tussen de 10 en 18 maanden).

feet-619399_1280

Het zetten van die eerste stapjes gaat meestal vanzelf. Een kind zal gaan staan en lopen wanneer de voet- en beenspieren hier klaar voor zijn. Het is dan ook niet nodig om dit proces bij een kindje te stimuleren. Deze ontwikkeling volgt geheel natuurlijk en geeft wel weer aan dat ieder mens verschillend in elkaar zit. Bij de een zijn deze spieren al met 10 maanden ver ontwikkelt, bij de ander pas na een jaar. Het geeft niet, iedereen is anders.

Tijdens de fase van deze eerste stapjes in huis, heeft een kind nog geen schoenen nodig, het is juist beter van niet! Het lopen op blote voeten of een sok helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Buitenshuis is het natuurlijk prima een schoentje aan te trekken, maar voor de ontwikkeling is dat dus niet noodzakelijk.

Een kindervoet kan continu veranderen

Vanaf dat een kindje twee jaar is, heeft het echt goede voetverzorging nodig. Het is dan heel belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de stand van de voet, de maat en het soort schoen en zool dat je een kindje aanmeet. Ook belangrijk om te weten is, dat kindervoeten continu in ontwikkeling zijn en dus ook continu kunnen veranderen. Tijdens deze fase kan de stand van de benen veranderen in een O-stand of X-stand. Dit gebeurt geleidelijk en hierbij blijft het voetje van het kind vrij lang plat. Dat zal pas tegen dat een kindje zes jaar is veranderen en dan zal ook de stand van de benen een normale stand aannemen. Tot die tijd is het raadzaam om regelmatig de stand en de maat van de voeten te controleren. Bij vermoedens dat je kindje geen normale beenstand rond deze leeftijd heeft, of als je merkt dat er problemen ontstaan, raadpleeg dan altijd een specialist.

Een beetje wiebelig!

Allemaal leuk en aardig dat een klein kind dus nog niet echt schoenen nodig heeft, maar het kan ook best fijn zijn om een goed paar stappers te hebben als je voor het eerst OP je benen de wereld gaat verkennen. Die eerste stapjes en die eerste keren op de benen kunnen behoorlijk wiebelig zijn. Sommige kindjes kunnen daarom veel baat hebben bij een stevig paar schoenen waardoor ze meer vertrouwen krijgen om zelfstandig aan de wandel te gaan. Als je in acht neemt dat het altijd beter is om een kind jonger dan twee zonder schoenen te laten lopen, en dit dan ook doet in huis etc, is het zeker geen probleem om een goed paar schoenen aan te schaffen zodra ze beginnen met stappen.

Ik geef een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw kindjes eerste paar schoenen:

 • neem een schoen die licht van gewicht is
 • zorg dat de schoen een flexibele zool heeft met profiel tegen uitglijden
 • ventilerend materiaal is erg belangrijk
 • koop schoenen NOOIT op de groei, het ondersteunt niet goed en is slecht voor de houding van je kindje
 • Bekijk niet alleen de lengte maar ook de breedte van de voet en de schoen
 • zorg dat je kindje sokken aanheeft tijdens het passen van de schoenen
 • om de juiste maat te bepalen kun je drukken op de voorkant van de schoen. De algemene regel is dat wanneer er ongeveer een duimbreedte ruimte is tussen de langste teen en de voorkant van de schoen, de maat goed is. Let hierbij wel goed op of de hiel netjes aansluit.
 • de meest waardevolle tip die ik je kan en wil geven is toch wel om de voeten van je kindje te laten opmeten in een schoenwinkel met gekwalificeerd personeel. Een echte aanrader daarvoor vind ik NELSON schoenen. Ik ben een aantal schoenwinkels afgegaan en werd bij Nelson het best geholpen. Er werd mij de indruk gewekt dat ze goed wisten hoe een kindervoet op de juiste manier moest worden opgemeten en namen hier ook echt de tijd voor.

Een bloggende schoenwinkel!

Nog een reden om enthousiast te worden over Nelson was voor mij het feit dat ze uitgebreide blogs aanbieden via hun website. Zo houden ze jou op de hoogte van wat er speelt in ‘schoenenland’, informatie over de laatste trends, feitjes over de ontwikkeling van voeten en nog veel meer. Ik vind dat als schoenwinkel een ontzettend mooi gebaar naar je klanten toe.

54102810-63-8-1500Omdat ik zo enthousiast was en ben over deze keten, mocht ik van hen een paar schoenen uitkiezen voor mijn dametje in de dop. Dat aanbod sloeg ik uiteraard niet af, ik had haar voeten immers al laten opmeten bij hen in de winkel en kon ze een mooi paar uitkiezen via de webshop. Het werd dit paar prachtige leren laarsjes van het merk Bunnies. We zijn er nog elke dag hartstikke blij mee!

 

De zomer komt eraan dus we kunnen met zijn allen weer vaker blootsvoets de dag door, iets waar ik enorm naar uitkijk maar toch ga ik ook nog op zoek naar een kek sandaaltje voor het mensenjong en mijzelf. Hopelijk hebben jullie iets aan de info die ik voor jullie uitzocht en succes met het vinden van jouw kindjes eerste echte paar schoenen. Of als je kindje al wat groter is: sterkte met de continu veranderende maten van de voetjes en de bijkomende kosten die daarbij komen kijken 😉

JOE! GROETJES!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ellen 3 mei 2016 at 14:37

  Handige blog. Ik wist ook niet dat je op een gegeven moment van flexibele naar stevigere zolen moest gaan. Wij hebben dus pas stevige stappers gekocht aangezien dochter al lang geen problemen meer heeft met lopen. Maar met de zomer eraan mag ze natuurlijk lekker op haar blote voeten over het gras rennen in de tuin. Vind het nog steeds zo schattig om die kleine mollige voetjes te zien 🙂

  • Reply babyisthenewblack 5 mei 2016 at 00:50

   Jaaa heerlijk doe babyvoetjes. Echt om op te vreten!

 • Reply Jobeth 8 augustus 2016 at 22:37

  Finding this post has anewersd my prayers

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge