Borstvoeding, Gezondheid, Lifestyle, Moederschap, Persoonlijk

Potjes, prakjes, hapjes, Rapley?

17 augustus 2016

Het eerste jaar van je kindje staat in het teken van heel veel verschillende dingen. Maar wat met stip bovenaan staat is ontwikkelen. Je kindje zal zich nooit meer zoveel en zo snel ontwikkelen dan in zijn of haar eerste jaar. De enorme mentale en lichamelijk sprongen volgen elkaar in rap tempo op en ook alle eerste keren zijn na een paar maanden al niet meer op  1 hand te tellen. Ik vond dat soms nogal overweldigend en wilde, zoals zo’n beetje elke ouder, het beste voor mijn kind. Toen de borstvoeding eenmaal lekker ging en ik me daar geen zorgen meer over hoefde te maken, kwam daar het stukje vaste voeding om de hoek kijken.

Wat de pot schaft

Eten en drinken is voor ieder mens van cruciaal belang en dat geldt dus ook voor de allerkleinsten. Borstvoeding, flesvoeding, eerste hapjes, gekookt, geprakt, Rapley. Wat de pot ook schaft het is onderhevig aan verandering, meningen, onderzoeken etc. Wat geef je je kindje te eten? Is het biologisch? Geef ik mijn kind een prakje? Bestaan er tussendoortjes voor mijn kleintje?

Je ziet, zoveel vragen en op die vragen bestaan nog een keer zoveel antwoorden. Wat het beste of juiste is, moet jij als ouder zelf bepalen en daarmee komt er een boel op je af. Mijn advies? Volg je gevoel. 

Fifty fifty

Na ellenlange epistels op het wereldwijde web te hebben doorgespit over vaste voeding voor baby’s, wanneer je daar nou eigenlijk mee moet mag beginnen, waar je dan in godsnaam mee begint, of je de hele flikkerse bende tot moes pureert of stukken aanbiedt a la Rapley, begonnen we met frisse moed de baby vuistdikke stukken broccoli aan te bieden. Want de Rapley-methode klonk ons (mij vooral) als muziek in de oren. Baby’s die gekookte groenten als zoete broodjes naar binnen schoven met hun 7 maanden zouden sowieso geweldige eters worden in de toekomst en in principe alles lusten. Daar hadden mijn chefkok en ik wel oren naar en begonnen daar vol goede moed aan.

Al heel snel heb ik deze methode voor de helft aan de wilgen gehangen omdat ik vond dat Roos echt te weinig binnen kreeg. Broccoli is te gek op je hoofd en babycarrots echt fantastisch in je neus maar ik vond het toch ook wel fijn als mevrouw eindelijk eens wat vaste ontlasting zou gaan produceren i.p.v. die gele borstvoedingspoep steeds in de gordijnen. We gingen het fifty fifty doen. Rapley én prakken.

Ik heb het eten nooit echt tot moes gepureerd maar in het begin dus wel flink geprakt. Dat ging erg goed en daarnaast bood ik Roos altijd stukken fruit aan. Dat bleek een geweldige combi want bijna ongezien ging ze steeds beter grotere stukken eten. Ik ben uiteindelijk heel erg blij dat we dit zo hebben aangepakt. Er is nooit gedoe geweest over eten en tot nu toe is dat er ook nog niet van gekomen. Roos eet en lust alles!

Druk druk druk

Naast dat ik heel bewust bezig ben met Roos en al mijn idealen qua moederschap, opvoeding, voeding ontzettend op haar projecteer, ben ik ook hartstikke druk en soms ook gewoon onwijs lui. Mijn lui- en laksheid heeft het daardoor echt ook wel eens gewonnen van mijn principes en hoe hard ik ook riep dat mijn kind niet uit potjes zou gaan eten (WANT POTJES ZIJN DE SATAN VOLGENS ZO’N BEETJE IEDEREEN OP INTERNET) ben ik op een gegeven moment gewoon overstag gegaan hoor. Want verdomme wat was het handig om een potje macaroni mee te nemen en op te warmen als je met je gezin fancy uit eten gaat. Of als ik eens lekker wraps wilde eten en echt geen zin had om voor het nageslacht een uur extra in de keuken te staan.

Mede door mijn laksheid is Roos ook gewoon al heel snel alles gaan lusten gok ik. Zodra ze een jaar was en alles mocht wat ik ook at, ging dat erin als zoete koek. Maar ondanks dat ik dus enorm bewust met voeding bezig was/ben, borstvoeding geef en heel graag de Rapley-methode wilde toepassen, ben ik dus absoluut geen tegenstander van een potje AF EN TOE. Precies zoals ik ook geen tegenstander ben van flesvoeding. We willen allemaal het beste voor ons kind en als daar af en toe een opgepot stukje broccoli bij hoort, dan is dat zo!

Mijn favoriete opgepotte/ingeblikte/vacuümverpakte prakjes komen absoluut van De kleine Keuken. Zij koken biologisch en zonder smerige of slechte toevoegingen. Daarnaast zijn ze heel transparant naar hun klanten en te koop bij zo’n beetje iedere supermarkt. Voor meer info check vooral de website even. Ze maken ook hele lekkere snacks en smeersels voor op de boterham!

Uren turen

Waar wel iets mis mee was, vond ik de ontzettend onoverzichtelijke schappen vol hysterisch gekleurde potjes babyvoeding, pap, snacks, rijstwafels en biologische opschudaanmaaknachtvoedingpyjamapapjes.

Al jaar en dag zijn er bij alle verschillende supermarkten tal van producten te koop die gericht zijn op de allerkleinsten. Wat je daarvan wel of juist niet koopt, is geheel aan jezelf. Maar ik merkte dat zo’n enorm schap vol potjes, prakjes, bakjes, zakjes, kleurtjes en figuurtjes nogal overweldigend over kan komen op kersverse ouders.

Ik heb wel eens een half uur voor zo’n schap staan turen en ben uiteindelijk zonder iets richting kassa vertrokken. Dingen die ik er gezellig vond uitzien waren voor kindjes stukken ouder dan Roos en stonden naast de tot moes gepureerde mango/ananashapjes. Sowieso wist ik niet waar ik goed aan deed want op internet werd ik doodgegooid met de berichten dat potjes DE SATAN zijn. Als je dan al onzeker bent over de aanschaf van kant en klaar voor je kleintje, maakt zo’n onoverzichtelijke supermarktsituatie het echt niet makkelijker.

Hoezee voor Albert Heijn!

Albert Heijn, mijn beste vriend in goede en in slechte tijden. Al jaar en dag ben ik trouwe klant en dus ook de babypotjes kocht ik hier. Dat was dus allemaal vreselijk onoverzichtelijke en hoe AH ook zijn best deed, het voelde toch altijd alsof die prakjes in een hoekje van de winkel werden gepropt en er niet echt nagedacht werd over hoe en wat. Maar daar is nu verandering in gekomen! Albert Heijn heeft zijn schappen op baby- en kindervoeding volledig omgegooid en aangepakt. Alles staat nu gesorteerd op leeftijd en de boel wordt overzichtelijk gemaakt door categorieën te duiden met kleur.

Hoewel ik zelf nu geen potjes voeding meer gebruik voor Roos omdat ze gewoon met de pot mee eet, ben ik toch nog met grote regelmaat in de buurt van dit schap te vinden. Niet per se omdat de chocolade tegenover dit vak gesitueerd is (JAWEL) maar om snacks, tussendoortjes etc voor Roos te halen. Ook die zijn mooi op kleur en leeftijd gesorteerd.

Een aantal van mijn favorieten:

Dit soort dingen vind ik ideaal voor onderweg en ook neem ik vaak nog een zakje knijpfruit mee.

No stress

Heel benieuwd naar jullie mening over de voeding van je kindje. Ik ben zoals je kunt lezen vrij makkelijk en ik denk dat Roos daardoor ook heel erg makkelijk is. Ik moet er wel bijzeggen dat ik denk dat ik zo makkelijk ben omdat Roos al bijna twee jaar borstvoeding krijgt. Ik heb gemerkt in de afgelopen anderhalf jaar dat Roos nu vaste voeding eet, ik nooit gestrest ben geweest als ze een dag niets wilde. Ze kreeg dan altijd standaard borstvoeding en dus haar vitamine en mineralen wel binnen. Er is tot nu toe dus nooit een strijd gemaakt van wel of niet eten. Zo niet? Prima, morgen weer een dag. Ik weet niet hoe dat zou zijn geweest als ik niet ongelimiteerd borstvoeding had kunnen geven en me moest houden aan een aantal flessen voeding per dag. Maar goed, ook met flesvoedingkindjes denk ik dat ‘no stress’ the key words zijn.

IMG_8467

Laat vooral weten hoe jullie dingen aanpakken en dan zonder anderen te veroordelen graag! Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind en als dat in jou ogen iets anders is dan is dat zo.

Heb je vragen aan mij over voeding of hoe ik dingen aanpak die ik niet in dit stuk beschreven heb? Stel ze gerust!

JOE! GROETJES!

 

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Suus 17 augustus 2016 at 16:07

  Jee, wat fijn dat Roos zo goed eet! Ik denk wel dat borstvoeding geven enorm scheelt. Boris heeft al vanaf week 2 de fles gekregen omdat het bij ons niet lukte BV te geven. Soms weigert hij te drinken of drinkt hij heel weinig en daar kan ik dan echt enorm stress van krijgen. Hij eet eigenlijk altijd heel erg goed overdag en ’s avonds maar hij is steeds onder het gewicht gebleven en daarom hebben wij uiteindelijk toegegeven aan… Jawel…. Een pyjamapapje voor het slapengaan. Basically slagroom maar eindelijk begint hij aan te spekken! Wij hebben het trouwens ook half/half aangepakt 🙂 X

 • Reply Dionne 17 augustus 2016 at 18:13

  Ik heb een hele andere ervaring. Ook best lang borstvoeding gegeven en dat ging gelukkig probleemloos. Maar eten was een drama. Sowieso wilde N. met 7 maanden pas een heeeeeel klein beetje eten en dat moest dus volledig tot moes gepureerd zijn. Bij ieder klein klontje of stukje ging ze overgeven. Niet kokhalzen maar gewoon gelijk vol over dr nek. Sowieso gaf ze een periode standaard iedere (avond)maaltijd over. Daarnaast is ze heel vaak ziek en heeft ze een erg laag gewicht, dan is het moeilijk relaxed te blijven.

  Inmiddels eet ze wel stukken en geeft ze niet standaard over, maar het gaat nog steeds niet heel soepel, al is er wel verbetering (na bijna 1,5 jaar dus). Ik wilde ook graag alles zelf maken en verantwoord etc., maar er is ook een periode geweest dat ze potjes beter at dan zelfgemaakte prut en dan kreeg ze dus alleem potjes. En er zijn ook fases geweest dat ze iedere avond nibbit of ontbijtkoek als avondeten at. Niet wat ik voor ogen had, maar ik was al lang blij als er uberhaupt iets binnen bleef. Heb er zelf laatst ook over geschreven, maar dan dus totaal andere ervaring.

 • Reply Geertje 17 augustus 2016 at 21:52

  Ik was t eerste jaar bij G streng in t toezien op No Sugar. Is echt een no go voor mij. Na een half jaar met rapley begonnen. Hij snapte er geen hout van, dus heb em ook regelmatig gevoerd! (Ja hoe noem je dat anders!) En als t klaar was voor em dan was t aanvullen met flesvoeding (wel kv 1 zolang hij kv heeft gehad. Opvolgmelk vind ik teveel onnodige toevoegingen bevatten) het is niet zo dat t een wereldeter is hoor. Zo eet hij slecht buiten de deur. Thuis laat ie de groente bijna altijd links liggen en dus krijgt hij extra fruit. Maar we hebben geen strijd gemaakt van t eten. Niet eten, prima. Eten mag altijd, maar dan wel een gezonde keuze. Nu die wat ouder wordt laten we dat meer los natuurlijk want suiker is gewoon niet te vermijden! Taart slaat ie af en ijs vindt ie ook niet te eten…komt vanzelf. Kan die nog lang genoeg van genieten ?

 • Reply Linda 17 augustus 2016 at 22:34

  Ik ben met 5,5 maand begonnen met gepureerd. Eerste paar dagen vond ze het leuk om gevoerd te worden, daan wilde ze het zelf doen, deed anders haar mond gewoon niet open. Dus na amper 2 weken overgegaan op rapley. Ideaal! Ik had gewoon warm eten, zij probeerde te eten en de hond at de restjes op. Potjes heb ik eens geprobeerd, maar dat werd direct uitgespuugd.
  Nu bijna 20 maanden, eet bijna alles (al dan niet met hoop geklieder) en krijgt ook nog borstvoeding, dus nu ze bijna niet wil eten door de stomme kiezen, krijgt ze toch genoeg binnen.

 • Reply Maren 17 augustus 2016 at 22:36

  Ik denk dat het vooral een kwestie is van: elk kind is anders. Ik heb er drie en de oudste was als kind enorm picky, maar eet nu (18) alles.
  De middelste at alles en wordt nu juist kieskeuriger (11).
  De jongste (2,5) eet amper groenten, geen aardappelen en geen vlees. Tenminste, dat dacht ik dus altijd. Totdat ze laatst bij de slager ja zei tegen een plakje worst en dat zo naar binnen stouwde. Bleek ze op het kinderdagverblijf ook te eten.

  Het gaat langzaam beter en daar houd ik maar aan vast. Ik heb verder geen zin er echt een strijd van te maken. Ook mijn dochter krijgt nog een of twee keer per dag borstvoeding, en een kindermultivitamine, dus ik geloof dat t verder wel goed zit allemaal.

 • Reply Suzanne 17 augustus 2016 at 22:38

  Wow wat knap zeg dat je nog BV kunt geven. Helaas hier niet gelukt en ontzettend veel stress gehad om bv dus mee gestopt na dag 5. Fles voeding kreeg ze vanaf dag 1 al want licht gewocht van 2,3 kg moest aankomen not matter what. Dus eigenlijk was het al fles vanaf dag 1. (Ben erzelf haast van overtuigd dat spoed keizersnede niet echt mee helpt in proces tot succes vol bv , maar dat terzijde). Hier wel gepureerd. Zelf wel vers gemaakt dus zondert gekkigheid erin. Nu af en toe nog steeds potjes. En voel ik me daar schuldig over? NOPE. tis gewoon soms heel makkelijk, ik eet ook wel eens patat of pizza dus wrm geen potje?(voor Bente dan) Rapley super goed alleen staat vriendlief al de heimlich toe te passen als ze 1 keer hoest tijdens eten dus dat kreeg ik er thuis niet echt in.
  Ze groeit als kool dus doen het blijkbaar wel ergens goed?

 • Reply Nicole 18 augustus 2016 at 07:34

  Ons zoontje heeft gewoon potjes gekregen hoor. Nu nog trouwens 1 keer per week als hij bij de gastouder is. Ik vind dat gezeur erover altijd zo irritant. Thuis eet hij sinds hij 1 was gewoon met de pot mee. Zo gezellig! Rapley durfde ik niet. Hij verslikte zich een keer enorm dus het avondeten heb ik vaak met de staafmixer gedaan .

 • Reply Marieke 19 augustus 2016 at 11:18

  Hier net een paar weken begonnen met de baby groente te geven. Ze krijgt het geprakt of in gare stukken, en heeft semi-voldoende motorische vaardigheden om dat zelf in haar mond te krijgen. Dat is maar goed ook, want voeren vindt ze echt helemaal niks (en ik ook niet, want die sputterstroom van erwtenpuree in je gezicht is na twee keer ook niet meer grappig). We zijn begonnen met groente en hebben daar na een week of twee ook fruit aan toegevoegd, vooralsnog vindt ze alles lekker – hoezee!
  Potjes was ik niet van plan, zeker niet nadat ik op mijn babyshower de grote PotjesSmaakTest moest doen, ik vond het echt verschrikkelijk vies allemaal. Daarnaast krijgt ze borstvoeding, dus ik maak me inderdaad ook geen zorgen over de rest van de ‘voedingswaarde’. Al denk ik niet dat ik dat nog anderhalf jaar ga volhouden!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge