Lifestyle, Persoonlijk

Flippobijstand, gekke seksvragen en onverwoestbare telefoons

29 juni 2017

Hypes waren er ten overvloede in mijn jeugd. Ze zijn er uiteraard nog steeds. Denk maar eens aan de fidgetspinner. Generatiekloof hit me in the face with a chair toen ik er na weken (en uren Googlen) achterkwam wat het nou precies was. Het nut zag ik er sowieso niet van in en nog steeds niet eigenlijk. Hoe hard ik ook geroepen heb vroeger dat ik niet oud wilde worden zonder met de jeugd mee te blijven doen, het is jammerlijk en gigantisch mislukt. Niets mis mee, wél confronterend.

Maar welke Hypes en Rages waren destijds dan wel aan mij besteed?

 • De plastic choker

Deze hype is inmiddels weer helemaal teruggekeerd. Ik vind dat stiekem hartstikke leuk. Zo fashion liep ik er dus bij op de middelbare school. Net ruim genoeg om over je hoofd heen te passen maar veerde direct weer in model zodra hij om je hals krulde. Het lijkt alsof er geen hap of slok meer door de keel kon maar de Breezers gingen er prima langs!

 • De haarband van plastic (plastic was blijkbaar een ding in de jaren ’90/’00)

Super makkelijk, je maakt de band aan een kant open, schuift hem in je haar en hij blijft de hele dag op zijn plaats zitten. Geen haren in het gezicht want de twee plukjes met gel en de kuiven waren inmiddels al lang weer verbannen uit het modebeeld!

 • Flippo’s. De plastic (HAHA) schijfjes waar je je klauwen mee openhaalde aan de straatstenen omdat je die hele zak van je buurjongen wilde leegspelen.

Dit is een trend van een paar jaar eerder dan de bovenste twee. Aan het eind van de basisschool spendeerde ik uren buiten op straat met mijn geluksflippo (een iets dikkere met de vrolijke snavel van Tweety erop). Mijn hele vingers lagen open want het speelde nou eenmaal fijn op grindtegels. Alle boeken had ik vol en met de dubbele speelde ik de hele wijk de Flippobijstand in.

Altijd gonsde het onder de kinderen in de buurt dat er zakken chips waren waar misschien wel MEER DAN 50 Flippos’s inzaten. Foutje van de fabrikant of misschien gewoon een marketingstunt? We zullen het nooit weten want hoewel de geruchten dagelijks de kop op staken van iemands buurjongen, wiens neefje een vriendje had die een zak chips had VOL flippo’s, IK heb er nooit beeld van gezien…

 • Het tijdschrift de Break Out!

Niet van plastic maar man man man wat was dat te gek. Ik was lid en fan en alles. Als het ding op de mat viel bladerde je sowieso eerst helemaal door naar achter om de bloteriken te zien die, die week weer zo stoer waren geweest al hun kleren uit te trekken om wulps over een fauteuil te gaan hangen.

De ‘liefde seks en relatie-rubriek’ was er eentje om te gieren. De meest gekke vragen kwamen langs en ik moet eerlijk zeggen dat ik in de praktijk totaal nog niet bezig was met dit soort ongein. Erover lezen was des te interessanter.

 • Mijn eerste EKTE mobiele telefoon. (vrij plastic ook weer)

De Nokia 3310 jongens. Wat een magistraal moment in de geschiedenis van technologie was dat. Het maakte mobiele telefoons tastbaar van de gewone mensch. We hadden ervoor al de Pocketline Swing en de Motorolaatjes, maar deze robuuste baksteen maakte voor mij echt verschil. Waar we jaren ervoor onze vingers openhaalde aan flippoën op grindtegels, daar had ik nu blaren op mijn duimen van het snaken! Ik weet nog ZO GOED dat smssen werd geïntroduceerd. Dat was een maand in oktober of november meen ik, en ik als early adaptor was er als de kippen bij. Een hele maand kon je gratis berichten versturen naar alles en iedereen en dat deed ik, de hele dag.

“Deze millennial is meegegroeid met haar tijd, met de technologie. Ik sta met beide benen middenin het digitale tijdperk maar weet ook hoe het was zonder. Wat een voorrecht!”

Ik vind het zo fantastisch dat dit nog zo vers in mijn geheugen gegrift staat, het zou alles veranderen. De manier waarop we communiceerden, het feit van altijd bereikbaar zijn en de mindset die daarbij komt kijken. Ik vind het gigantisch. Een hele mooie ontwikkeling maar soms ook overweldigend. In de loop der jaren heeft de mobiele telefoon een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt en waar we eerst enkel konden bellen/smsen en een spelletje spelen, boeken we nu vluchten, maken video’s en bewerken die, hebben we met de hele wereld contact, controleren we onze hartslag en baby die ergens in huis ligt te slapen en regelen we er zelfs onze bankzaken mee. Dingen die nu zo vanzelfsprekend zijn, waren toen bijna ondenkbaar!

Ik denk nog wel eens terug naar toen hoor, een simpelere tijd met veel minder opties en dus veel minder keuzestress. Minder ‘in the picture’ en minder goed bereikbaar. Ik verlang er echter niet naar. Deze millennial is meegegroeid met haar tijd, met de technologie. Ik sta met beide benen middenin het digitale tijdperk maar weet ook hoe het was zonder. Wat een voorrecht!

Toen ik hoorde dat de Nokia 3310 opnieuw zou worden uitgebracht maakte mijn hart wel even een sprongetje. Ik ben niet heel materialistisch aangelegd maar sommige items en gadgets hebben voor mij een heel hoog IK WIL HET-gehalte. Dit was er een van. Toen ik daarom ook zo’n kek ding kreeg opgestuurd met de vraag of ik erover wilde schrijven en hem uit wilde proberen vond ik dat echt heel erg te gek! Ook een toffe reden om dit artikel vol nostalgie te tikken.

DIT IS ‘M, De nieuwe, oude Nokia 3310!

Ik zie je denken “WAUW, tof, nostalgie! Maar WAT MOT IK ERMEE?”

Weet ik wel hoor. Je zou hem kunnen gebruiken als festivaltelefoon bijvoorbeeld. Hij heeft een batterijduur van een half jaar (HAHA), is onverwoestbaar en je kunt er zelfs een fotootje mee kieken. Als je dan even in het gras zit te schillen kun je altijd een potje snake aanzetten. Gegarandeerd succes onder elke festivalganger!

Daarnaast zie ik dit als een perfecte mobiele telefoon voor jonge kinderen die met een been hinken naar iets meer zelfstandigheid maar nog te jong zijn voor internettoegang en allerhande apps die daarbij komen kijken. Alleen naar school fietsen bijvoorbeeld. Misschien maar een paar honderd meter maar het zou mij een veilig gevoel geven als ik weet dat ze bereikbaar zijn of mij kunnen bereiken mocht dat nodig zijn.

De Nokia is te koop bij Mediamarkt en kost €59,99 (leuk om cadeau te geven ook, gezien de prijs).

Even de specs op een rijtje:

Er zijn nog veel en veel meer rages die ik kan beschrijven en waar ik volledig in meeging maar dan ben ik volgende week nog bezig. Ik noem de Furby, Tamagotchi <3, plastic (HAHA) tutjes/speentjes aan een ketting. Te veel om op te noemen, Vullen jullie dit gerust aan, ik vind het altijd heerlijk om te praten over dit soort dingen.

Dank Mediamarkt voor de toffe Nokia 3310 en de inspiratie voor dit leuke artikel.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ayla 29 juni 2017 at 17:08

  Oh my, right in the feels! Morgen word ik 31 en ik bevind me op een nogal nostalgische plek momenteel. Ik had ook van die ‘diamantjes’ met een klein spiraaltje eraan die je in je haar kon draaien. Stond hartstikke mooi bij m’n haarmascara.

  • Reply babyisthenewblack 29 juni 2017 at 17:15

   HAARMASCARA!!!! HAHAHAHAHA jaaaaaa!!!

 • Reply yvonne 29 juni 2017 at 19:43

  Throwback! Ik ken ze allemaal nog! Al speelde ik niet om Flippo’s. Daar vond ik mezelf echt te oud voor. Die haarband had ik trouwens in 2 kleuren met bloemetjes op de uiteinden. Daar hield ik dan mijn geblondeerde kuif mee uit mijn gezicht. En de plastictrend ken je die ook nog? Plastic opblaasbare stoelen, rugtassen en weet ik veel wat allemaal nog meer. Ik vond het geweldig.

 • Reply Kimberly 30 juni 2017 at 08:53

  Haarmascara, enorme plastic (haha) ringen, schoenen met enorm plateau (yeah Spice Girls), hyves, msn. Ik deed mee hoor! Kan me inderdaad ook nog herinneren dat we mochten gaan sms-en. Ik op m’n koelkast met dutchtone-abbo helemaal los, gingen er geruchten dat je alsnog moest betalen voor die sms-jes. Met m’n 14 jaar heb ik uiteraard doodsangsten uitgestaan ?
  Kimberly onlangs geplaatst…Hoe werd ik een luie huisvrouw?!My Profile

 • Reply Chantal 2 juli 2017 at 17:33

  Oh my God! De herinneringen! De nostalgie!! De chokers! Good old times! Uiteraard niet alleen als choker, maar ik had ook de ring.. De armband/het enkelbandje.
  De croptops van toen waren ook een hit! (al was dat niet echt rage hé.. En noemde wij ze toen nog gewoon naveltruitjes).
  De telefoon. Ik was zo niet hip en had geen nokia, maar gewoon een gratis ding die mijn moeder via de postbank kreeg. Mijn broer daar in tegen had wel altijd de nieuwste nokia, kon ik toch nog een beetje snaken (als ik zijn telefoon te pakken kreeg).
  Good old times.

 • Reply Sascia 14 juli 2017 at 17:00

  Ha, wat een tof artikel dit!

  Takes me back!

  Liefs,

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge